Afganistan | Talibanii au preluat controlul asupra unei a doua capitale provinciale

  • 07 August 2021 15:10
Afganistan | Talibanii au preluat controlul asupra unei a doua capitale provinciale

Talibanii au preluat sâmbătă controlul în orașul Sheberghan (nord), care devine a doua capitală provincială ce cade în mâinile rebelilor în mai puțin de 24 de ore, relatează AFP și dpa.

"Din nefericire, talibanii au cucerit orașul Sheberghan", a declarat pentru France Presse Qader Malia, viceguvernator al provinciei Jawzjan cu capitala în orașul menționat. Oficialul a menționat că forțele afgane și responsabilii "au fugit spre aeroport".

Provincia Jawzjan este fieful mareșalului Abdul Rashid Dostum, un puternic șef de miliție uzbec cunoscut atât pentru loialitatea sa schimbătoare, cât și pentru cruzime, notează AFP. Dacă Sheberghan rămâne în mâinile talibanilor, ar fi o nouă lovitură pentru guvernul de la Kabul, care a făcut apel recent la liderii de miliții în încercarea de a opri avansul talibanilor.

Vineri, talibanii au cucerit o primă capitală provincială, Zaranj (sud-vest), fără o rezistență reală din partea forțelor afgane, ocupate să apere multe alte capitale provinciale din țară.

Talibanii au preluat controlul asupra unor vaste teritorii rurale în ultimele trei luni și acum au în vedere orașele mari, încercuind deja Kandaharul și Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraș ca mărime din Afganistan.

Cu toate că triumful de la Zaranj, capitala provinciei deșertice Nimroz, la granița cu Iranul, nu are importanță strategică, însăși capitularea forțelor afgane este un semnal de alarmă pentru alte orașe izolate. Mesaje difuzate de talibani pe rețelele sociale sugerează o primire mai curând călduroasă din partea populației civile din Zaranj, unde criminalitatea face ravagii, dar e greu de spus dacă reacțiile văzute în aceste imagini arată un sprijin real pentru rebeli sau civilii își manifestă sprijinul doar din instinct de conservare.

Conform unor responsabili, rebelii i-au eliberat pe toți deținuții din Zaranj. Un video difuzat pe Twitter, dar a cărui autenticitate nu a putut fi verificată arată mulțimi de oameni devastând sediul guvernului și furând birouri, fotolii și televizoare.

Luptele din Afganistan s-au intensificat din luna mai, atunci când forțele americane și internaționale și-au început retragerea din țară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldații americani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău