Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra principalului punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul

  • 22 Iunie 2021 17:01
Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra principalului punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul

Insurgenții talibani au preluat marți controlul asupra principalului punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul, republică ex-sovietică din Asia Centrală, în nordul Afganistanului, precum și asupra unor districte care duc spre capitala provinciei Kunduz, au anunțat responsabili locali, citați de AFP.

Doi membri ai consiliului regional - Amruddin Wali și Khaliddin Hakmi - au confirmat pentru agenția franceză de presă 'preluarea controlului asupra punctului de trecere Shir Khan', care leagă Afganistanul de restul Asiei Centrale, la circa 50 km nord de Kunduz.

Talibanii, potrivit lui Hakmi, au capturat 'Shir Khan și toate celelalte posturi de frontieră, după o oră de lupte'.

'Talibanii au început atacul noaptea trecută, iar dimineață erau peste tot, cu sutele', a precizat un ofițer al armatei afgane, sub rezerva anonimatului.

Forțele regulate au fost constrânse să se retragă 'până în Tadjikistanul' vecin, a adăugat el.

Talibanii și-au intensificat ofensiva pe teren de la începutul retragerii trupelor americane în luna mai, operațiune ce ar urma să se încheie la 11 septembrie.

Pentagonul a lăsat să se înțeleagă luni că retragerea, care avansează foarte rapid, ar putea fi încetinită în mod deliberat pentru a face față atacurilor repetate, respectându-se totodată termenul limită la 11 septembrie.

Pe fondul retragerii trupelor străine din Afganistan, Rusia a anunțat la sfârșitul lunii mai că își consolidează sistemul antiaerian de la o bază din Tadjikistan, conform semioficialului Izvestia, care cita la 25 mai un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit ziarului, baza va fi echipată cu cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană portabile 'Verba'. Acest tip de arme este deosebit de eficient împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor de toate modelele și dimensiunile, conform publicației citate.

Sursa; AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău