Afganistan: Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă

  • 25 Decembrie 2021 18:17
Afganistan: Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă

Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă (IEC) a Afganistanului, înființată în timpul regimului precedent și însărcinată cu organizarea alegerilor, a anunțat un purtător de cuvânt al regimului islamic, potrivit căruia "nu mai este nevoie" de comisie, informează AFP.

În afară de IEC, talibanii au ordonat de asemenea, săptămâna aceasta, dizolvarea Comisiei pentru Plângeri Electorale (ECC) și a două ministere, cel pentru Pace și cel pentru Afaceri Parlamentare.

"Deocamdată, nu avem nevoie ca aceste două ministere și aceste comisii să existe și să funcționeze. Dacă se va simți nevoia, Emiratul Islamic (numele dat talibanilor regimului lor) ar putea să le restabilească", a declarat Bilal Karim, adjunct al purtătorului de cuvânt al talibanilor.

IEC a fost înființată în 2006, la câțiva ani după prăbușirea precedentului regim taliban (1996-2001). Rolul său era de a organiza și superviza alegerile. Cu acest titlu, IEC și angajați ai săi erau vizați în mod regulat de atentate întreprinse de talibani.

Talibanii au preluat din nou puterea pe 15 august, răsturnând guvernul precedent susținut de SUA și de aliații lor, în timp ce trupele străine își încheiau retragerea grabnică din Afganistan, după doi ani de prezență.

La scurt timp după ce au preluat puterea, talibanii au înlocuit deja Ministerul pentru Afacerile Femeilor prin temutul Minister pentru promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău