Afganistan | Talibanii anunță că reiau eliberarea de pașapoarte

  • 18 Decembrie 2021 13:10
Afganistan | Talibanii anunță că reiau eliberarea de pașapoarte

Autoritățile talibane din Afganistan au anunțat sâmbătă că vor relua eliberarea de pașapoarte, oferindu-le o speranță că vor putea pleca din țară numeroșilor afgani care se simt amenințați de islamiști, transmite AFP, citat de Agerpres.

Mii de afgani încearcă de asemenea să scape de criza economică ce riscă să se transforme în criză umanitară majoră pe fondul stopării ajutorului internațional după sosirea talibanilor la putere.

'Eliberarea de pașapoarte va începe mâine în trei regiuni, inclusiv la Kabul', a declarat presei Alam Gul Haqqani, șeful serviciului de pașapoarte.

Serviciul fusese închis după preluarea puterii de către talibani la mijlocul lui august și redeschis pentru scurt timp în octombrie. Afluxul de cereri a provocat însă probleme tehnice, obligându-i pe talibani să întrerupă eliberarea de documente după câteva zile.

'Toate problemele tehnice au fost rezolvate, aparatele biometrice au fost reparate', a dat asigurări sâmbătă Alam Gul Haqqani.

Într-o primă etapă, pașapoartele le vor fi eliberate celor care au depus deja cerere, urmând ca din 10 ianuarie să fie acceptate cereri noi.

Reluarea emiterii de pașapoarte constituie un test de bunăvoință pentru talibani, care s-au angajat față de comunitatea internațională să-și lase să plece compatrioții care vor să părăsească țara și dispun de vize valide.

ONU a avertizat că Afganistanul se confruntă cu 'una din cele mai grave crize umanitare din lume', care se va înrăutăți odată cu sosirea iernii.

Talibanii reclamă dezghețarea de fonduri pentru a relansa economia și a lupta contra foametei.

Zborurile internaționale, în principal spre Dubai și Abu Dhabi, s-au reluat în septembrie pe aeroportul din Kabul, luat cu asediu la sfârșitul lui august de miile de afgani disperați să plece din țară după revenirea la putere a talibanilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău