Afganistan | SUA vor avea mijloacele de a împiedica o resurgență a Al Qaeda, susține Antony Blinken

  • 19 Aprilie 2021 08:11
Afganistan | SUA vor avea mijloacele de a împiedica o resurgență a Al Qaeda, susține Antony Blinken

SUA își vor păstra mijloacele de a împiedica un atac terorist care va fi lansat de pe teritoriul Afganistanului, în pofida retragerii trupelor lor până la 11 decembrie, decisă de Joe Biden, a afirmat duminică secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Vom avea mijloacele de a vedea dacă există o resurgență, o reapariție a amenințării teroriste din Afganistan. Vom fi capabili să vedem acest lucru în timp util și să acționăm", a declarat el pe canalul ABC.

Șeful diplomației americane a apărat decizia anunțată miercuri de președintele american de a retrage toate trupele din Afganistan până la momentul în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Afganistanul a servit atunci drept bază de operațiuni pentru Al Qaeda pentru lansarea acestor atacuri asupra teritoriului american, ceea ce a declanșat intervenția militară a SUA și a aliaților lor.

"Ne vom repoziționa forțele și mijloacele pentru a ne asigura că putem să ne protejăm de o resurgență potențială" a Al Qaeda în Afganistan, a spus șeful diplomației americane.

Din punctul de vedere al responsabililor din administrația Biden, amenințarea teroristă este în prezent diseminată în numeroase locuri din lume și nu mai este concentrată doar în Afganistan.

Ei au reamintit că talibanii s-au angajat să nu permită unor mișcări ostile SUA să se reinstaleze în Afganistan.

Joe Biden a anunțat miercuri că SUA vor pune capăt celui mai lung conflict din istoria lor. "A venit momentul să punem capăt acestui război fără sfârșit", a declarat el într-un discurs solemn de la Casa Albă.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA trebuie să-și reorienteze acțiunile și să le adapteze unei lumi ale cărei amenințări s-au schimbat.

"Președintele crede că trebuie să privim astăzi lumea prin prisma lui 2021 și nu a lui 2001", a spus el.

"Amenințarea terorismului s-a deplasat în alte locuri. Și avem și alte subiecte foarte importante pe agenda noastră, printre care relația noastră cu China, care merge de la schimbările climatice până la COVID-19. Asupra acestora ne vom concentra energia și resursele", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău