Afganistan | Secretarul general al ONU cere deblocarea fondurilor internaționale pentru a salva vieți

  • 13 Ianuarie 2022 19:52
Afganistan | Secretarul general al ONU cere deblocarea fondurilor internaționale pentru a salva vieți

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel joi la o suspendare a regulilor care blochează susținerea financiară pentru Afganistan, subliniind că astfel vor fi salvate vieți și poate fi împiedicat un colaps al economiei, relatează Reuters.

"Trebuie permisă finanțarea internațională pentru a achita salariile lucrătorilor din sectorul public și pentru a ajuta instituțiile afgane să livreze asistență medicală, educație și alte servicii vitale", a declarat Guterres presei la New York.

Circa 9,5 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane rămân blocate în afara Afganistanului, iar sprijinul internațional acordat guvernului anterior a încetat de la preluarea puterii de către talibani, în august anul trecut, amintește Reuters.

"Funcționarea Băncii centrale a Afganistanului trebuie menținută și asistată și trebuie identificată o cale de a debloca condiționat rezervele de valută afgane", a spus Guterres. "Mai mult, trebuie injectate rapid lichidități în economie pentru a evita un colaps care să însemne sărăcie, foame și privațiuni pentru milioane de oameni", a insistat el, transmite Agerpres.

În decembrie, donatorii Fondului pentru reconstrucția afgană, administrat de Banca Mondială, au convenit să transfere 280 de milioane de dolari către Programul Alimentar Mondial (PAM) și agenția ONU pentru copii UNICEF pentru a susține alimentația și sănătatea în Afganistan.

"Sper ca restul resurselor, peste 1,2 miliarde de dolari, să devină disponibili pentru a-i ajuta pe oamenii din Afganistan să supraviețuiască în această iarnă", a menționat Guterres. "ONU încearcă în ce o privește să injecteze bani în economie prin aranjamente autorizate creative, dar e o picătură într-un ocean", a adăugat acesta.

Marți, ONU au cerut 4,4 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru Afganistan pentru 2022, afirmând că este vorba de o sumă "esențială" pentru viitorul acestei țări.

"Nivelul acestui apel reflectă amploarea disperării. Se vând bebeluși ca să poată fi hrăniți frații mai mari. Facilități medicale neîncălzite sunt supraaglomerate cu copii subnutriți. Oamenii își ard bunurile ca să se încălzească", a denunțat secretarul general al ONU, avertizând că în lipsa unor eforturi internaționale suplimentare "practic toți bărbații, toate femeile și toți copiii din Afganistan s-ar putea confrunta cu o sărăcie acută". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău