Afganistan: Peste 160 de persoane au murit din cauza frigului

  • 26 Ianuarie 2023 18:00
Afganistan: Peste 160 de persoane au murit din cauza frigului

Peste 160 de persoane au murit din cauza frigului în Afganistan în această lună în cea mai grea iarnă din peste un deceniu, au declarat joi autoritățile, în timp ce locuitorii au povestit că nu-și pot permite să cumpere combustibil pentru încălzirea locuințelor, în condițiile în care temperaturile au coborât cu mult sub zero grade Celsius, informează Agerpres.

162 de persoane au murit din cauza frigului din 10 ianuarie până acum", a declarat Shafiullah Rahimi, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru gestionarea dezastrelor. Circa 84 dintre aceste decese au avut loc în ultima săptămână.

Cea mai friguroasă iarnă din ultimii 15 ani, cu temperaturi care au coborât până la -34 grade Celsius (-29,2 grade Fahrenheit), a lovit Afganistanul în mijlocul unei crize economice severe.

Multe organizații umanitare și-au suspendat parțial operațiunile în ultimele săptămâni din cauza unei hotărâri a administrației talibane care interzice femeilor afgane să lucreze pentru ONG-uri, lăsând agențiile în imposibilitatea de a opera numeroase programe în această țară conservatoare.

În timpul unei vizite la Kabul în această săptămână, șeful pentru operațiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, a declarat că organismul mondial a încercat să obțină derogări de la interdicția privind femeile care lucrează în organizații neguvernamentale, care survine într-una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru mulți afgani.

„Iarna afgană - așa cum știe toată lumea din Afganistan - este marele mesager al nenorocirii pentru atât de multe familii din Afganistan", a subliniat Griffiths pentru Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău