Afganistan: Peste 100 de membri ai forțelor de securitate, executați de talibani sau făcuți să dispară

  • 30 Noiembrie 2021 11:57
Afganistan: Peste 100 de membri ai forțelor de securitate, executați de talibani sau făcuți să dispară

Talibanii au executat sau au făcut să dispară peste 100 de membri ai fostelor forțe de securitate guvernamentale după ce au pus mâna pe putere în Afganistan, potrivit unui raport publicat marți și citat de DPA, citat de AGERPRES.

Raportul de 25 de pagini documentează uciderile sau disparițiile forțate ale foștilor oficiali afgani din armată, poliție, servicii de informații și miliții proguvernamentale care s-au predat sau au fost reținuți de forțele talibane între 15 august și 31 octombrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), care a compilat dovezile.

ONG-ul afirmă că a strâns informații credibile despre peste 100 de crime sau dispariții forțate din provinciile Ghazni, Helmand, Kandahar și Kunduz, patru dintre cele 34 de provincii ale țării.

Conducerea talibană a oferit o "amnistie generală" tuturor forțelor guvernului afgan anterior atât înainte cât și după ce gruparea militantă islamistă a pus mâna din nou pe putere în țară în august.

Majoritatea provinciilor, inclusiv capitala Kabul, s-au predat fără luptă. Forțele de securitate s-au predat în masă în mai multe provincii, în timp ce alții și-au abandonat atribuțiile și au început să se ascundă.

Potrivit HRW, talibanii au obținut acces la dosarele de angajare lăsate în urmă de fostul guvern și le folosesc pentru a identifica oameni pentru arestare și execuții.

"Amnistia promisă de conducerea talibană nu i-a oprit pe comandanții locali de la execuții sumare sau dispariția membrilor fostelor forțe de securitate afgane", a spus Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al HRW.

Ca răspuns la aceste constatări, oficiali talibani au declarat pentru HRW că au scos din rândurile lor 755 de membri vinovați că au comis astfel de acte și au înființat un tribunal militar pentru cei acuzați de omor, tortură și detenție ilegală.

Cu toate acestea, potrivit HRW, ei nu au furnizat informații în sprijinul afirmațiilor lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău