Afganistan: Liderul talibanilor ordonă o aplicare strictă a legii islamice

  • 14 Noiembrie 2022 13:57
Afganistan: Liderul talibanilor ordonă o aplicare strictă a legii islamice

Liderul suprem al talibanilor afgani le-a ordonat judecătorilor să aplice legea islamică în toate aspectele sale, printre care execuții publice, lapidări sau chiar amputări de membre în cazul hoților, a anunțat purtătorul de cuvânt al talibanilor, transmite luni AFP, citat de Agerpres.

Într-un tweet publicat duminică seară, Zabihullah Mujahid a indicat că acest ordin ''obligatoriu'' provine de liderul suprem taliban Hibatullah Akhundzada, după o întâlnire cu un grup de judecători.

Akhundzada, care nu a fost filmat sau fotografiat în public de la revenirea la putere a talibanilor în august 2021, conduce țara prin decret, de la Kandahar (sud), leagănul mișcării islamiste fundamentaliste.

''Examinați atent dosarele hoților, răpitorilor și instigatorilor'', a scris purtătorul de cuvânt, citându-l pe Akhundzada.

Liderul taliban face referire la delicte considerate, potrivit legii islamice, drept cele mai grave și pentru care sunt prevăzute diferite condamnări, inclusiv pedepse corporale.

Faptele respective includ adulterul, denunțul calomnios, consumul de alcool, furtul, tâlhăria, apostazia și nesupunerea.

Potrivit experților în islam, condamnarea pentru unele dintre aceste fapte presupune un grad extrem de ridicat al dovezilor, inclusiv, în cazul adulterului, mărturia a patru bărbați adulți musulmani.

La întoarcerea lor la putere în august anul trecut, talibanii promiseseră că vor fi mai flexibili în aplicarea shariei, dar ei au revenit la interpretarea ultrariguroasă a islamului care a caracterizat prima perioadă în care au deținut puterea (1996-2001).

În ultimele 15 luni au fost restrânse mai ales drepturile femeilor, acestea fiind aproape excluse din viața publică din Afganistan. Ele nu au dreptul de a călători neînsoțite.

Săptămâna trecută, talibanii le-au interzis femeilor, de asemenea, să intre în parcuri, grădini, săli de sport și băi publice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău