Afganistan: Cel puțin cinci morți într-un atentat sinucigaș la intrarea în Academia Militară din Kabul

  • 11 Februarie 2020 12:03
Afganistan: Cel puțin cinci morți într-un atentat sinucigaș la intrarea în Academia Militară din Kabul

Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața într-un atentat sinucigaș comis în vestul Kabulului marți dimineața, prima explozie de acest gen după două luni de calm relativ în capitala afgană, au comunicat autoritățile afgane, citate de AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

'În această dimineață în jurul orei locale 07:00 (03:30 GMT), un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer, ucigând cinci persoane - doi civili și trei militari', a precizat Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Atacul s-a soldat de asemenea cu 12 răniți, între care cinci civili, a adăugat Rahimi, subliniind că bilanțul victimelor s-ar putea agrava.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării afgan consemnează cinci morți - un civil și patru membri ai forțelor de securitate - și șase răniți.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, comis la primul punct de control de la intrarea în Academia Militară, potrivit mai multor persoane prezente la fața locului și a unor responsabil din domeniul securității.

Martori evocă o explozie puternică, care a făcut să se zdruncine imobilele din apropiere, rafale de automate și ambulanțe sosite la locul atentatului.

Șeful poliției din Kabul a confirmat atacul și ținta sa, potrivit unei media locale.

Centrul de pregătire militară a fost vizat în mai multe rânduri de atacuri în trecut, ultimul datând din mai 2019 și care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Acest atentat sinucigaș intervine la mai bine de două luni de calm relativ în capitala afgană, pe fondul negocierilor între talibani și Washington cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul unor garanții de securitate pentru insurgenți.

Semnarea unui acord între cele două tabere, care părea iminentă la începutul lunii septembrie, a fost anulată în ultimul moment de către președintele american Donald Trump, după un nou atac în care fusese ucis un soldat american. Discuțiile au fost reluate de atunci la Doha, în Qatar, dar par să treneze pe fondul cererii americane privind reducerea semnificativă a violenței din partea talibanilor.

Aceștia afirmă că au transmis SUA la mijlocul lunii ianuarie o ofertă de încetare a focului temporară, dar fără vreo reacție oficială de partea americană.

Ultimul atentat de anvergură comis la Kabul datează din noiembrie trecut, când 12 persoane au fost ucise în explozia unei camionete-capcană. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău