Afganistan | Armata desfășoară trupe pentru o contraofensivă în nord după cuceririle teritoriale ale talibanilor

  • 06 Iulie 2021 16:47
Afganistan | Armata desfășoară trupe pentru o contraofensivă în nord după cuceririle teritoriale ale talibanilor

Autoritățile afgane au desfășurat marți sute de soldați și membri ai milițiilor proguvernamentale pentru a contracara o vastă ofensivă a talibanilor în nordul țării, în urma căreia o mie de militari afgani au fost nevoiți luni să se pună la adăpost în țara vecină Tadjikistan, relatează AFP.

Luptele s-au intensificat în mai multe provincii afgane, dar talibanii și-au concentrat eforturile mai ales în nord, unde au cucerit mai multe zeci de districte de când SUA și NATO au început în mai retragerea finală a trupelor lor.

În fața înaintării îngrijorătoare a talibanilor în nord, departe de bastioanele lor tradiționale din sud, guvernul a decis să trimită trupe pentru a pregăti o contraofensivă.

'Intenționăm să lansăm o mare ofensivă pentru a recuceri teritoriile pierdute în fața inamicului', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Fawad Aman. 'Forțele noastre sunt în curs de a fi organizate pe teren pentru această operațiune', a explicat el.

Sute de soldați și membri ai milițiilor proguvernamentale au fost mobilizați în provinciile nordice Takhar și Badakhshan, unde talibanii au cucerit în scurt timp mari teritorii, uneori chiar fără luptă.

Cele două provincii făceau parte dintre fiefurile forțelor NATO și în anii 1990 s-au opus regimului taliban, care nu a reușit atunci să le cucerească niciodată.

Viteza și ușurința cu care talibanii au cucerit de această dată respectivele provincii au dat o lovitură psihologică foarte dură autorităților afgane.

Responsabilii militari afgani au recunoscut că nu au reușit să protejeze anumite districte rurale izolate, dar au promis să-și concentreze eforturile pe securitatea marilor aglomerări, a rutelor principale și a orașelor de la frontieră.

Săptămâna trecută, forțele americane și ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul și care a fost centrul nevralgic al operațiunilor purtate de la debutul intervenției lor militare, declanșată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Părăsirea bazei de la Bagram, una din etapele finale ale retragerii definitive după 20 de ani de război, are ca efect limitarea sprijinului aerian vital acordat până acum de SUA armatei afgane.

Consilierul național afgan pentru securitate, Hamdullah Mohib, a admis marți că absența sprijinului aerian a constrâns armata să se retragă din anumite posturi izolate. 'Dar acest proces este sub control, forțele de securitate afgane, armata aerului afgană s-au reorganizat', a afirmat el.

Luni, o mie de soldați afgani au fost nevoiți să-și găsească refugiu în Tadjikistan după lupte intense cu talibanii. Alte sute făcuseră același lucru în ultimele săptămâni.

Talibanii dețin deja de la sfârșitul lui iunie principalul post de frontieră cu Tadjikistan și celelalte căi de trecere spre această țară, precum și districtele care conduc spre Kunduz, la 50 km de granița tadjică.

În aceste condiții, președintele tadjic Emomali Rahmon a ordonat luni 'mobilizarea a 20.000 de rezerviști pentru a întări frontiera'.

Luptele din nord au făcut Rusia să-și închidă consulatul de la Mazar-i-Sharif, capitala provinciei Balkh, aproape de frontiera cu Uzbekistan.

Duminică, talibanii au preluat controlul în districtul-cheie Panjwai, în fostul lor bastion din provincia sudică Kandahar. Marți, ei au afirmat că au cucerit un alt district în provincia vecină Nimroz.

Guvernul și talibanii s-au lansat, de asemenea, într-un război de propagandă pe rețelele sociale. Guvernul a publicat imagini video cu raiduri aeriene care distrug pozițiile talibanilor și se laudă cu pierderile grele provocate acestora. De partea cealaltă, site-uri pro-insurgenți actualizează cu regularitate numărul districtelor căzute și postează imagini cu soldați care predau armele.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău