Afganistan | 11 jurnaliști afgani au fost uciși în primul semestru al anului 2018

  • 18 Iulie 2018 14:31
Afganistan | 11 jurnaliști afgani au fost uciși în primul semestru al anului 2018

Unsprezece jurnaliști afgani și angajați din domeniul media au fost uciși în primul semestru al anului 2018, în condițiile unei situații tot mai deteriorate în domeniul securității, a indicat un grup independent privind siguranța presei, citat de Xinhua și DPA.

''Primele șase luni din 2018 au fost cea mai sângeroasă perioadă pentru jurnaliști și pentru comunitatea media din Afganistan'', a declarat Comitetul pentru siguranța jurnaliștilor afgani (AJSC) într-un comunicat.

AJSC a înregistrat, în perioada respectivă, 89 de cazuri de violență și intimidare împotriva jurnaliștilor și a unor angajați din domeniul media, 11 dintre ele soldându-se cu moartea unor jurnaliști. Toți jurnaliștii care au fost uciși în perioada respectivă au fost atacați direct, se precizează în comunicat.

Numai într-un atac au fost uciși nouă reporteri după ce un kamikaze a vizat la Kabul un grup de jurnaliști care transmiteau despre un atentat terorist într-un cartier diplomatic pe 30 aprilie. Atacul asupra jurnaliștilor a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic.

Alți doi jurnaliști au fost împușcați mortal în provinciile Kandahar (sud) și Khost (est) în aceeași perioadă. 

AJSC și-a exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu continuarea și extinderea violențelor și a amenințărilor la adresa jurnaliștilor afgani din partea unor grupări teroriste, îndeosebi talibani și organizații afiliate Statului Islamic.

''Intensitatea și amploarea violenței a fost fără precedent în această perioadă din 2018'', se mai spune în comunicat. 

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău