Afacerea rusă | Trump refuză publicarea unui memorandum al democraților asupra anchete

  • 10 Februarie 2018 10:56
Afacerea rusă | Trump refuză publicarea unui memorandum al democraților asupra anchete

Președintele american, Donald Trump, a refuzat vineri publicarea unui document democrat confidențial care respinge acuzațiile de abuz de putere îndreptate împotriva poliției federale (FBI) și a Departamentului de Justiție în ancheta privind afacerea rusă, invocând "îngrijorări pentru securitatea națională", transmite AFP.

Memorandumul democrat "conține numeroase pasaje clasificate și în mod special sensibile", a argumentat Don McGahn, consilier juridic al Casei Albe, pentru a explica decizia președintelui, într-o scrisoare adresată președintelui Comitetului pentru Informații al Camerei Reprezentanților, Devin Nunes.

Democrații au solicitat ca documentul lor să fie făcut public după un demers similar al republicanilor, încununat de succes odată cu declasificarea săptămâna trecută a "memorandumului Nunes".

Respectivul memorandum, redactat de republicanii din Congres, descrie ceea ce ei consideră drept un abuz de putere al FBI în procedura de punere sub ascultare, începând din octombrie 2016, a lui Carter Page, consilier al lui Donald Trump în campania prezidențială.

La rândul lor, democrații se tem ca "memorandumul Nunes" să nu servească drept pretext pentru demiterea responsabililor FBI și Departamentului Justiției, împiedicând astfel activitatea procurorului special Robert Mueller. Acesta conduce ancheta asupra ingerinței Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și asupra unei eventuale conspirații între Moscova și echipa Trump pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să câștige scrutinul.

Potrivit lui McGahn, perspectiva dezvăluirii memorandumului democrat suscită "foarte serioase îngrijorări pentru securitatea națională și interesele forțelor de ordine".

Șeful FBI, Christopher Wray, și numărul doi din Departamentul de Justiție, Rod Rosenstein, au avansat același tip de argumente într-o scrisoare distinctă, declarându-se îngrijorați pentru "protecția surselor și metodelor de informații, anchetele în curs și alte informații sensibile similare" dacă documentul devine public.

Departamentul de Justiție și FBI s-au arătat îngrijorați și la publicarea memorandumului Nunes, dar, în ciuda poziției lor, președintele Trump a autorizat difuzarea acestuia.

În scrisoarea sa, Don McGahn afirmă că Trump a cerut Departamentului de Justiție să stea la dispoziția Comitetului pentru Informații al Camerei pentru a examina memorandumul democraților și a încerca, dacă aceștia doresc, "să atenueze riscurile" legate de eventuala sa publicare.

Pentru Nancy Pelosi, șefa minorității democrate din Camera Reprezentanților, refuzul președintelui Trump de a publica memorandumul democrat reprezintă "o încercare deosebit de nerușinată de ascunde adevărul poporului american despre scandalul Trump-Rusia".

Această decizie "face parte dintr-un scenariu periculos și disperat de camuflare din partea președintelui", consideră Pelosi. Ea afirmă, într-un comunicat, că "președintele are în mod clar ceva de ascuns", după care se întreabă : "De ce președintele nu pune țara înaintea intereselor sale personale și politice?".

Comitetul pentru informații al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA a votat, la începutul săptămânii, pentru publicarea răspunsului democraților la un document al Partidului Republican, declasificat vinerea trecută, care susține că Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul Justiției au comis erori în ancheta cu privire la amestecul Rusiei în procesul electoral din Statele Unite, a relatat dpa.

Acest lucru însemna că președintele american Donald Trump avea la dispoziție cinci zile pentru a decide dacă va declasifica documentul elaborat de Partidul Democrat, care susține că raportul republicanilor induce în eroare și încearcă să submineze ancheta privind complicitatea dintre Moscova și echipa de campanie a lui Donald Trump înaintea alegerilor prezidențiale din toamna lui 2016.

Rezultatul votului a fost anunțat de către deputatul democrat de California Adam Schiff, care a susținut declasificarea documentului democraților.

''Credem că va fi o informație extrem de utilă pentru poporul american'', a declarat Schiff la finalul procedurii de votare.

În ultima săptămână, președintele Trump și Adam Schiff s-au atacat reciproc pe Twitter. Liderul de la Casa Albă l-a calificat pe deputatul democrat 'unul dintre cei mai mari mincinoși din Washington, care trebuie să fie oprit', ca răspuns la afirmația lui Schiff potrivit căreia documentul republicanilor publicat vinerea trecută nu îl disculpă pe Trump în ancheta privind implicarea Moscovei în campania electorală pentru prezidențialele din SUA.

Documentul inițial, susținut de președintele Comitetului pentru informații al Camerei Reprezentanților, Devin Nunes, acuză oficiali din FBI și Departamentul Justiției de utilizarea unor informații din surse partizane pentru a obține un mandat de supraveghere a lui Carter Page, un fost consilier pentru politică externă în timpul campaniei electorale dinaintea scrutinului prezidențial din SUA.

FBI a avertizat cu privire la publicarea documentului respectiv, susținând că acesta are 'omisiuni concrete ale faptelor'.

La rândul lor, democrații denunță declasificarea, pe care o consideră o încercare de subminare a anchetei oficiale. 

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău