Afacerea „Miliardul Furat” | R.Moldova rămâne în atenția Congresului SUA

  • 14 Octombrie 2016 19:47
Afacerea „Miliardul Furat” | R.Moldova rămâne în atenția Congresului SUA

Statele Unite efectuează o anchetă de corupție cu privire la furtul "miliardului de dolari" din banci din Republica Moldova, declară un fost oficial guvernamental moldovean și un parlamentar american, relateaza The Wall Street Journal (WSJ).

Aceste informații apar în contextul în care, la sfârșitul lunii septembrie, un membru al Camerei Reprezențantilor din SUA, Randy Weber, a adus în atenția Congresului american situația în care se află Republica Moldova, introducând și o rezoluție prin care se cere crearea unei liste de interdicții de tipul listei Magnitsky pentru Vladimir Plahotniuc și alții implicați în Afacerea "Miliardul Furat", scrie Hotnews.ro.

Mihail Gofman, un fost adjunct al șefului unității moldovene de luptă împotriva spălării banilor, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI) și Departamentului Securitatii Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la "dispariția", în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene. 

Reprezentanți ai FBI și Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat și nici nu au informat existența unei anchete în acest sens. 

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost șocată de furtul acestei sume, care reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul țării, și de un plan de salvare, ulterior, al Băncii centrale. 

Vlad Filat, un fost premier, a fost condamnat în iunie la nouă ani de închisoare pentru corupție în legătură cu acest furt.  

Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacții constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanții fictive, care nu au fost plătite vreodată. Documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse intr-o zonă rurală și incendiate, a declarat el.  

Potrivit unui raport întocmit de firma Kroll pentru Banca Națională a Republicii Moldova, în aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, și asociați ai săi "au jucat un rol esențial" în coordonarea activităților cu privire la furt.  

Gofman a declarat, prin intermediul translatorului, că în furt au fost implicați oficiali guvernamentali de rang înalt. "Toata lumea era implicată", a spus el.  

El a precizat ca a fost dat afara din Guvern în 2014, înainte să aibă loc furtul. El a furnizat autorităților americane documente despre furt, în română și alte limbi, a spus el. Agențiile americane lucrează la traducerea lor, a adaugat Gofman.  

Un purtator de cuvânt al Departamentului american al Justitiei nu a confirmat si nici nu a infirmat existența vreunei anchete cu privire la "furtul mileniului" din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
0
Thu
2
Fri
0
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău