Aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile, ANSP

  • 07 Septembrie 2022 18:37
Aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile, ANSP

În Republica Moldova, aerul poluat este al doilea factor de risc ca pondere pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, cauzând 12% din totalul de decese. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei internaționale a aerului curat pentru un cer albastru, marcată 7 septembrie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, particulele fine în suspensie care poluează aerul sunt generate în principal de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili pentru producerea și transportul de energie, incinerarea deșeurilor, agricultură, produse chimice și minerit, poluarea rezidențială etc.

Calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova este influențată de emisiile provenite din trei tipuri de surse poluante. Este vorba despre sursele staționare fixe, care includ centralele electrotermice (CET-urile) și cazangeriile, întreprinderile industriale în funcțiune. Și sursele mobile, care includ transportul auto, feroviar, aerian, fluvial și tehnica agricolă.

„De Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru, facem un apel la toată lumea, la autorități, la societatea civilă și la persoane fizice să ia măsuri pentru a reduce poluarea aerului, care influențează și alte probleme critice ca schimbările climatice, sănătatea umană, precum și condițiile de trai și cele socio-economice”, precizează ANSP.

Conform datelor ANSP, poluarea aerului este cea mai mare amenințare a mediului pentru sănătate, provocând la nivel global aproximativ șapte milioane de decese premature în fiecare an din cauza unor boli precum accidentul vascular cerebral, boli de inimă, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar și infecții respiratorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău