Aeroporturile din Marea Britanie ar putea renunța la regulile privind lichidele din bagaje până în 2024

  • 24 Noiembrie 2022 11:09
Aeroporturile din Marea Britanie ar putea renunța la regulile privind lichidele din bagaje până în 2024

Restricțiile de securitate privind lichidele și laptopurile din bagajele de mână din aeroporturi ar putea fi eliminate în Marea Britanie în termen de doi ani, datorită scanerelor 3D de înaltă tehnologie, anunță BBC.

Guvernul ia în considerare introducerea scanerelor mai avansate până la jumătatea anului 2024, a declarat o sursă pentru BBC, deși o decizie finală nu a fost încă luată, scrie G4Media.

Echipamentul, similar scanerelor CT folosite în spitale, oferă o imagine mai clară a conținutului unei genți. Un termen anterior de instalare a fost decalat din cauza pandemiei.

Cotidianul The Times a relatat că miniștrii au efectuat o analiză și că un anunț va fi făcut înainte de Crăciun, în speranța că ar putea reduce cozile din aeroporturile britanice.

În prezent, pasagerii care transportă lichide în bagajele de cabină nu pot folosi decât pungi de plastic transparent cu o capacitate maximă de 100 ml, care trebuie prezentate personalului de securitate într-o singură pungă de plastic transparentă, resigilabilă, de aproximativ 20 cm x 20 cm.

Aceste limite sunt în vigoare din noiembrie 2006. Introducerea lor a pus capăt unei interdicții privind lichidele în cabină, impusă cu trei luni mai devreme, când poliția britanică a declarat că a dejucat un complot de a arunca în aer până la 10 avioane folosind explozibili ascunși în sticle de băuturi.

Dar noua tehnologie permite personalului să mărească imaginea conținutului unei genți și să rotească imaginile pentru inspecție.

Scanerele 3D au fost testate pe Aeroportul Heathrow din Londra, începând cu 2017.

„Le implementăm încet. Tocmai am început extinderea zonei de securitate din Terminalul 3, care va avea mai multe scanere CT și care are ca termen limită mijlocul anului 2024 din partea [Departamentului pentru Transporturi]. Până atunci, experiența normală a pasagerilor va fi ca lichidele să rămână în bagaje”, a spus directorul executiv al Aeroportului Heathrow, John Holland-Kaye.

Tehnologia este deja utilizată de mai mulți ani de aeroporturile din SUA, precum Hartsfield-Jackson din Atlanta și O’Hare din Chicago.

Fostul prim-ministru Boris Johnson s-a angajat să folosească tehnologia de scanare pentru a accelera verificările înainte de îmbarcare și pentru a îmbunătăți securitatea, dând aeroporturilor britanice un termen limită până la sfârșitul anului 2022, însă numărul de pasageri a fost afectat în timpul pandemiei, fiind impuse restricții de călătorie în mare parte din lume.

Cele mai recente cifre ale Asociației Internaționale a Transportului Aerian pentru luna septembrie arată că nivelul traficului de pasageri a ajuns la doar 73% din nivelul de dinainte de Covid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău