Aeroporturi pe vremea cancerului și „daruri prezidențiale pentru jurnaliști” (REVISTA PRESEI)

  • 28 Decembrie 2019 11:27
Aeroporturi pe vremea cancerului și „daruri prezidențiale pentru jurnaliști”  (REVISTA PRESEI)

Revista presei din 28 decembrie 2019

Vinul și „tușonca” de la președintele Dodon – „jignire pentru profesia de jurnalist”, titrează Ziarul de Gardă într-un articol, în care vorbește despre ce cadouri le-a oferit Dodon unor jurnaliști pe care i-a chemat la o întâlnire neformală. Publicația îl citează pe directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că politicienii din R. Moldova i-au „corcolit” mereu pe jurnaliștii care au scris bine despre ei. „Bun, să meargă, puteau să meargă, dar să accepte cadouri de la Președinție, mai ales, cadourile pe care le-a oferit mi se par o jignire pentru profesia de jurnalist și îmi e milă de colegii care au făcut asta”, opinează Petru Macovei.

În timp ce unii jurnaliști s-au ales cu „daruri prezidențiale”, publicația „Jurnal de Chișinău” anunță că a ajuns la ultimul număr, dar precizează: „Ultimul număr nu e ultimul cuvânt”. Într-un editorial, redactorul-șef al ziarului, spune că au mers cam tot timpul împotriva curentului. „De multe ori, mai nu ne-a luat apa, dar ne-am menținut pe o linie părelnică de plutire”.

Într-o altă ordine de idei, portalul jurnal.md, comentează inițiativele noii guvernări de a construi mai multe aeroporturi. „Aeroporturi, pe vremea cancerului”, scrie publicația online, care califică cel puțin stranie idea de a construi mai multe aeroporturi, în condițiile în care, „la fiecare oră, un moldovean face un accident vascular cerebral, iar la fiecare o oră și jumătate cineva moare în urma unui accident vascular cerebral”. Și fosta ministră a Sănătății, Ala Nimerenco, se întreabă în acest context: „Pe cine interesează faptul că statisticile la capitolul supraviețuirii cancerului ne oferă povești triste? Pe cine interesează că cei de la țară au o șansă de supraviețuire extrem de joasă în raport cu cei din capitală. Chișinăul cu unicii săi colaci de salvare este atât de departe de ei, de cei de la sate?

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru se întreabă  dacă „transformarea Republicii Moldova dintr-un stat capturat de Plahotniuc în unul controlat de Dodon nu mai este un fenomen grav?”. Întrebarea editorialistului vine în contextul în care societatea civilă și mass-media nu ar fi acordat suficientă atenție declarațiilor lui Igor Dodon, din care reiese că Maia Sandu a fost filată de SIS, în timp ce era prim-ministru.

Ni se pare însă inexplicabilă, nejustificată lipsa de interes atunci când e vorba de filajul unui prim-ministru. Nu e neapărat să fii un Bob Woodward, dar să te pomenești în fața unui Watergate local și să îl ignori e semn de complicitate sau de incompetență jurnalistică”, scrie Nicolae Negru în editorialul său.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău