Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa

  • 15 Decembrie 2023 16:54
Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) anunță vineri, 15 decembrie, că a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa (ACI EUROPE).

„Suntem bucuroși să anunțăm că, prin aderarea la ACI Europe continuăm să ne aliniem cu pași siguri la standardele internaționale europene privind aspectele legate de aviație. Este de menționat că acesta conduce și servește industria aeroportuară europeană și menține legături puternice cu alte regiuni ACI din întreaga lume.

ACI EUROPE reprezintă peste 500 de aeroporturi din 55 de țări, membrii cărora facilitează peste 90% din traficul aerian comercial din Europa. Transportul aerian susține 13,5 milioane de locuri de muncă, generând 886 miliarde EUR în activitatea economică europeană (4,4 din PIB).

ACI EUROPE colaborează zilnic cu instituțiile Uniunii Europene, cu Agenția Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (EUROCONTROL), cu Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA), întreprinderea comună SESAR (SESAR JU) și toate autoritățile naționale de aviație civilă din Europa. ACI World urmărește aceeași misiune cu Organizația Internaționale a Aviației Civile Națiunilor Unite (ICAO) și alte organizații mondiale (…)”, se spune într-un comunicat al instituției.

Aeroportul Internațional Chișinău a obținut titlul de membru al Consiliului Internațional al Aeroporturilor din Europa

În octombrie 2023, AIC a devenit membru asociat al Asociației Aeroporturilor din România. Potrivit unei note informative a AIC, prin această aderare, Aeroportul Internațional Chișinău obține „posibilitatea de a beneficia de accesul la instruiri în domeniul aeroportuar și securitate aeronautică, dar și la servicii de mentenanță aeroportuare racordate la standardele internaționale”.

„(…) Menționăm că Asociația Aeroporturilor din România (AAR) promovează și apără interesele aeronautice, tehnic aeroportuare, economice și juridice ale aeroporturilor civile în vederea dezvoltării și eficientizării activității acestora, a creșterii traficului și veniturilor (…)”, se spune în nota informativă.

După nouă ani și jumătate de la cedarea Aeroportului Internațional Chișinău către compania „Avia Invest”, afiliată fostului deputatul fugar Ilan Șor, obiectul strategic a revenit în luna martie 2023 în gestiunea statului. Președinta Maia Sandu a declarat că în urma schemei de concesionare a aeroportului, statul ar fi pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.

Procesul de recuperare a aeroportului a început încă în 2019, iar decizia ca bunul să revină la stat a fost luată de patru judecători, după ce, în prealabil, la subiect s-a expus și Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia). Curtea Supremă de Justiție, acolo unde Avia Invest s-a adresat pentru dreptate, va avea însă ultimul cuvânt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău