Aeroportul Iași a devenit poarta spre Europa a basarabenilor. Directorul Romeo Vatra: „Aproximativ 30% dintre pasageri sunt din Republica Moldova”

  • 20 Mai 2023 09:00
Aeroportul Iași a devenit poarta spre Europa a basarabenilor. Directorul Romeo Vatra: „Aproximativ 30% dintre pasageri sunt din Republica Moldova”

„30% din traficul actual al Aeroportului Iași este format din pasageri care vin din Republica Moldova. S-a observat o creștere după ce Wizz Air a închis baza de la Chișinău. Avem, lună de lună, creșteri importante de trafic. În luna aprilie am avut 206 000 pasageri, ceea ce este un record în istoria Aeroportului Iași. Noi ne-am pregătit să primim pasagerii din Republica Moldova”, a declarat Romeo Vatra, directorul Aeroportului din Iași, pentru Radio Chișinău. Romeo Vatra a vorbit și despre facilitățile puse la dispoziție de către Aeroportul Iași pentru pasagerii proveniți din Republica Moldova.

Directorul Aeroportului a precizat  că instituția pe care o conduce a pregătit pentru pasagerii din Republica Moldova facilități de transport de acasă sau către casă.

„Sunt firme de transport rutier care, în momentul de față, au stații în aeroport și cărora le asigurăm condiții să aștepte pasagerii pe care să îi ducă spre Chișinău, Bălți sau Orhei. De asemenea, sunt mai multe firme care oferă servicii de transport ocazional, care aduc pasageri din Republica Moldova”, a spus șeful Aeroportului Iași.

Acesta s-a referit și la posibilitățile de a ajunge la Aeoportul Iași și pe calea ferată.

„Există cursa de tren inaugurată anul trecut, Chișinău-Iași, care nu necesită schimbarea ecartamentului. Trenul ajunge la Gara Socola, iar pasagerii sunt preluați de curse speciale ale Companiei de transport public Iași și aduși la aeriport. De asemenea, se asigură transport și în sens invers”, a precizat Romeo Vatra.

Romeo Vatra a precizat că Aeroportul Iași a devenit poarta de acces spre Europa a basarabenilor.

„Avem un proiect de modernizare în valoare de 75 milioane de Euro, prin care să realizăm un nou terminal, de 31 000 de metri pătrați, al doilea cel mai mare din România după cel de la Otopeni. Vom avea 7 porți de îmbarcare, peste 20 de birouri de check-in și cel mai performant sistem de procesare bagaje din România”, a precizat Romeo Vatra.

Acesta a mai menționat că, tot în această perioadă, se lucrează și la parcarea nouă a aeroportului, care va avea 600 de locuri.

„Îi sfătuiesc pe cei din Republica Moldova să folosească transportul rutier sau cel de cale ferată. Dacă vin cu mașinile personale, vor trebui să le lase în parcarea de la Ciric, pusă la dispoziție de Primăria Iași. De acolo, pe o distanță de 2 kilometri se pot deplasa cu transportul public. Este o situație temporară, de maximum 3 luni”, a menționat Romeo Vatra.

Directorul Aeroportului  a mai menționat că, în acest moment, din Iași pleacă curse aeriene în peste 25 de destinații internaționale, iar mai multe companii aeriene au anunțat deja că își vor extinde baza de la Iași.

„Aeroportul Iași va crește ca importanță și dorim să oferim servicii de calitate și confort la standarde europene pentru pasagerii din România și Republica Moldova”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău