Aeroportul Chișinău a fost concesionat unei companii rusești

  • 04 Septembrie 2013 19:42
Aeroportul Chișinău a fost concesionat unei companii rusești

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat unei companii rusești, potrivit unei hotărâri aprobate în ședința de miercuri, 4 septembrie, a Guvernului.

Urmează o perioadă de două luni de tranziție, după care compania concesionară s-a angajt să realizeze investiții de 244 de milioane de euro. În același timp, membrii Consiliului Național de Participare consideră că hotărârea privind concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău este neconstituțională, pentru că a fost adoptată de un Guvern interimar.
 
Câștigătoarea concursului de concesionare a activelor Aeroportului de la Chișinău, pe o perioadă de 49 de ani, a fost anunțată Asociația Persoanelor Juridice ”Avia Invest” din Federația Rusă. Aceasta urmează să realizeze investiții de 244 de milioane de euro. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a subliniat că statul nu ar fi putut investi asemenea sume în dezvoltarea aeroportului, iar fără investiții, compania nu ar mai fi competitivă.
 
Valeriu Lazăr a subliniat că Aeroportul a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani, pentru ca în acest răstimp compania rusească să își poată recupera cheltuielile, fără a mări brusc tarifele aeroportuare. Totodată, orice investiții făcută vor rămâne în proprietatea statului, a precizat Valeriu Lazăr.
 
În același timp, reprezentanții societății civile, din cadrul Consiliului Național de Participare, au declarat astăzi că hotărârea privind concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău este neconstituțională, fiind adoptată de un Guvern interimar, pe 29 mai, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze actualul guvern. Ei au amintit, în context, de hotărârea Curții Constituționale, potrivit căreia un Guvern demisionar nu are dreptul să își asume inițiative importante.
 
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a dat asigurări, însă că nu există niciun dubiu referitor la legalitatea hotărârii.
 
La concursul de concesionare a Aeroportului Chișinău au fost invitate 7 companii internaționale, dar au participat doar 2 companii rusești.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău