AEP recomandă votul prin corespondență pentru românii din străinătate și explică pașii de parcurs

  • 09 August 2019 18:15
AEP recomandă votul prin corespondență pentru românii din străinătate și explică pașii de parcurs

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de la București anunță că până în prezent 10.039 de alegători români s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro și că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere mai mare a accesărilor pentru votul prin corespondență, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat AEP, votul prin corespondență prezintă următoarele avantaje: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură; evitarea aglomerației de la secțiile de votare; evitarea costurilor deplasării la secția de votare.

"AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță", a precizat sursa citată.

De asemenea au fost prezentați cei patru pași care trebuie parcurși pentru exercitarea votului prin corespondență.

- completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea pentru votul prin corespondență. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

- după primirea documentelor, Poșta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondență: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu mențiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondență, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară.

- în momentul votării, pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menționând data și semnând olograf, se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează. În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul trebuie să se asigure că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

- în ce privește expedierea plicului sigilat care conține votul său, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante: îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.

AEP a subliniat că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu și că orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected]

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău