AEE și NEFCO vor crea un mecanism financiar de sprijin pentru energie regenerabilă în Republica Moldova
-
21 Octombrie 2020 11:12
Agenția pentru Eficiență Energetică și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au început pregătirea pentru crearea unui mecanism financiar de sprijin pentru energie regenerabilă în Republica Moldova („Renewable energy support schemes financing facility”). Pentru inițierea acestui proiect urmează să fie elaborate studiul de fezabilitate și ulterior propunerea de finanțare către Fondului Verde pentru Climă („GCF”). Pregătirea proiectului va beneficia de asistență tehnică din partea Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).
Obiectivul proiectului menționat este de a majora cu 50 MW utilizarea instalațiilor solar fotovoltaice (PV) conectate la rețea utilizând facilitățile schemei de sprijin „Contorizare Neta”. Proiectul prevede lansarea unui program de creditare pentru IMM-uri și sectorul rezidențial. Proiectul își propune să promoveze investițiile în proiectele solare fotovoltaice din întreaga țară, prin punerea în aplicare a schemei de sprijin aprobată de Guvernul Republicii Moldova prin Legea nr. 10 din 26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Nota de Concept a proiectului a fost elaborată de către Oficiul Schimbarea Climei și coordonat cu Autoritatea Națională Desemnată din Moldova în iunie 2020.
„Suntem foarte bucuroși să începem pregătirea primului nostru proiect GCF în Europa de Est, cu sprijinul Sida. În calitate de entitate acreditată de către GCF, NEFCO va fi responsabilă de coordonarea activităților proiectului și acordarea împrumutului din surse proprii către băncile locale din Republica Moldova. Suntem, de asemenea, bucuroși să cooperam cu Agenția pentru Eficiență Energetică, care este responsabilă de implementarea politicilor de stat în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile din Moldova”, a declarat Ash Sharma, coordonatorul de proiect din partea NEFCO.
La rândul său, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin a declarat că proiectul este elaborat în conformitate cu principalele Strategii și Planuri Naționale de Acțiuni în domeniul energiei regenerabile și al mediului. În calitate de Entitate de Implementare a proiectului dat, Agenția pentru Eficiență Energetică va implementa activitățile la nivel național, și va coordona activitățile cu instituțiile financiare locale și beneficiarii finali.
„Procesul de elaborare a Notei de Concept a proiectului a început cu o ședința a Agenției pentru Eficiență Energetică, Oficiului Schimbarea Climei și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în august 2019. De atunci, s-au purtat discuții continue cu NEFCO și Autoritatea Națională desemnată a GCF pe diverse subiecte legate de procesul de elaborare a Propunerii de Proiect, precum și consultări cu părțile interesate la nivel național, în special cu instituțiile financiare naționale și reprezentanții IMM-urilor”, a precizat Alexandru Ciudin.
Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) este o instituție financiară internațională, înființată de guvernele țărilor nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia) în 1990.