Adunarea Națională din 21 mai va defini vectorul geo-strategic european al țării, susțin analiștii politici

  • 18 Mai 2023 10:54
Adunarea Națională din 21 mai va defini vectorul geo-strategic european al țării, susțin analiștii politici

Adunarea Națională din 21 mai va defini vectorul geo-strategic european al țării și va demonstra voința fermă a cetățenilor, susțin mai mulți analiști politici citați de MOLDPRES. Experții au îndemnat cetățenii să participe masiv și au precizat că vor fi personal în PMAN pentru a-și exprima poziția civică.

Expertul constituțional, Nicoale Osmochescu, a menționat pentru Agenție că întrunirea este una foarte necesară și poate chiar un pic întârziată. „Ideea de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie înrădăcinată. Salut inițiativa de a chema cetățenii să își exprime poziția civică la fel ca în 1989. Toți trebuie, inclusiv partenerii europeni, să cunoască care este poziția societății. Vrem să stopăm o dată și pentru totdeauna speculațiile mercantile ce atentează direct la securitatea națională. Totodată, trebuie să condamnăm conflictul din Ucraina, care ne afectează direct“, a opinat Osmochescu.

Analistul politic, Anatol Țăranu, susține că Adunarea va mobiliza segmentul pro-european al societății. ”Această Adunare vine să demonstreze faptul că majoritatea cetățenilor își doresc să devină parte a familiei europene și susțin cursul european al țării. Cu atât mai mult că acest curs este tot mai suspus presiunilor din partea propagandei ruse. Această Adunare va pune punct speculațiilor și va demonstra că drumul european al țării noastre este ireversibil”, a spus Țăranu.

Adunarea este imperios necesară pentru ca populația să își poată declara deschis susținerea pentru vectorul european, a afirmat pentru MOLDPRES analistul Arcadie Barbăroșie. El a precizat că cetățenii vor veni duminică în PMAN pentru a demonstra tuturor că moldovenii își doresc să fie europeni. „Adunarea care va fi una apolitică va oferi cetățenilor posibilitatea de a se expune și va zădărnici planurile opoziției”, a menționat sursa citată.

Ieri, membrii Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și un grup de deputați din primul Parlament au organizat o conferință de presă în care au salutat inițiativa șefului statului, Maia Sandu, de a organiza o Adunare Națională pe 21 mai 2023. Ei au îndemnat cetățenii să participe la eveniment și să solicite integrarea țării noastre în spațiul european.

La începutul lunii aprilie, președintele țării Maia Sandu a lansat inițiativa de a convoca pe 21 mai, în centrul capitalei, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Adunarea este apolitică, la ea fiind așteptați să participe toți cetățenii. Întruniri pro-europene vor avea loc și în alte 33 de orașe de peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău