Adunarea Generală a Procurorilor, convocată pe 23 august. Ilie Chirtoacă: „Vor fi aleși viitorii membri în Consiliul Superior al Procurorilor”

  • 19 Iulie 2023 13:09
Adunarea Generală a Procurorilor, convocată pe 23 august. Ilie Chirtoacă: „Vor fi aleși viitorii membri în Consiliul Superior al Procurorilor”

După o pauză de trei ani, Adunarea Generală a Procurorilor urmează să fie convocată la data de 23 august 2023, conform deciziei CSP de astăzi. Principalul subiect de pe ordinea va fi alegerea membrilor procurori și a supleanților în Consiliul Superior al Procurorilor, dintre candidații care au trecut evaluarea externă. Întrebat despre o eventuală boicotare din partea procurorilor, expertul juridic Ilie Chirtoacă consideră  că s-au adunat multe probleme în sistem care pot fi discutate în cadrul adunării generale, transmite Radio Chișinău.

Conform deciziei CSP anunțată de președinta Consiliului, Angela Motuzoc, Adunarea Generală a Procurorilor va avea loc la data de 23 august 2023, la ora 10. Astfel, în cadrul acesteia, urmează să fie aleși membrii procurori și supleanți în Consiliul Superior al Procurorilor, dintre candidații care au trecut evaluarea externă.

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a convoca Adunarea Generală a Procurorilor în ziua de  23 august 2023, ora 10:00. A admite la alegeri următorii candidați – Cherpec Mariana, Lealin Iurie, Nesterov Aliona, Obadă Dumitru, Panea Eduard, Roșior Elena și Vârlan Olesea. A relua activitatea Comisiei de organizare a alegerilor”, a declarat Angela Motuzoc.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, consideră că s-au adunat multe probleme și provocări în sistem pe care procurorii urmează să le discute în cadrul adunării generale, inclusiv alegerea organului de autoconducere.

„La această adunare, procurorii o să se întrunească pentru a-și alege viitorii membri în Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă nu greșesc, pot alege, la fel ca și judecătorii, doar 4 din 5. Legea prevede că CSP este format din diverși procurori. Unii sunt înaintați de Procuratura Generală, alții de procuraturile specializate, mai sunt și doi sau un candidat care merg direct în CSP, fiind desemnați de către alte instituții, bunăoară de către Academia de Științe”, a spus Ilie Chirtoacă

Amintim că 18 candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membru în CSP. Evaluarea însă a fost promovată doar de opt dintre ei.

Ultima dată, Adunarea Generală a Procurorilor s-a convocat în iarna anului 2020, fiind amânată pe parcursul ultimelor ani, inclusiv din cauza pandemiei de Covid-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău