Adunarea Generală a Procurorilor a început cu polemici. Ion Munteanu: Impasul din sistemul procuraturii este generat, actualmente, inclusiv de lipsa independenței

  • 22 Decembrie 2023 14:46
Adunarea Generală a Procurorilor a început cu polemici. Ion Munteanu: Impasul din sistemul procuraturii este generat, actualmente, inclusiv de lipsa independenței

La această oră, procurorii din toată R. Moldova, convocați în Adunare Generală, își aleg reprezentanții în Consiliul Superior al Procurorilor și supleanții acestora din rândul pretendenților care au trecut evaluarea. Ședința a început însă cu polemici. Cei trei candidați care nu au trecut evaluarea extraordinară au cerut întreruperea ședinței până în momentul în care Comisia Pre-vetting va prezenta deciziile semnate olograf sau electronic. Solicitarea a fost inclusă în ordinea de zi, la capitolul diverse și va fi discută la finele ședinței, după desfășurarea alegerilor. În debutul ședinței, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a venit cu un mesaj către cei prezenți în sală, chemându-i la responsabilitate și curaj. Acesta a atras atenția că impasul din sistemul procuraturii este generat, actualmente, inclusiv de lipsa independenței, transmite Radio Chișinău.

Adunarea Generală a Procurorilor a început cu polemici. Cei trei candidați la funcția de membru în CSP care nu au trecut evaluarea au cerut întreruperea ședinței. Procurorul Vitalie Codreanu, care face parte din cei care nu au fost promovați, a subliniat că deciziile Comisiei pre-vetting au fost prezentate fără semnătura olograf sau cea electronică.

Cei din sală nu înțeleg despre ce e vorba. Dați-ne voie să ne expunem și Adunarea Generală va decide ce facem cu această cerere…este ea relevantă și motivată…”, a spus Codreanu.

Cererea celor trei a fost inclusă pe ordinea de zi, la capitolul diverse, adică la finele ședinței. În debutul ședinței, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a venit cu un mesaj către cei prezenți în sală, chemându-i la responsabilitate și curaj. Acesta a atras atenția că impasul din sistemul procuraturii este generat, actualmente, inclusiv de lipsa independenței.

În calitatea mea de conducător al acestei instituții dezaprob și eu anumite procese și chestiuni care ne vizează nemijlocit activitatea noastră. Am ajuns în acest impas datorită indiferenței noastre, neprofesionalismului și nu exagerez să spun – a lipsei de independență. Acum avem oportunitatea să demonstrăm că suntem determinați și hotărâți să ne asumăm schimbăria declarat Munteanu.

Pentru funcțiile de membru în Consiliul Superior al Procurorilor concurează șapte candidați, care au trecut evaluarea extraordinară. Doi fac parte din Procuratura Generală, - Iurie Lealin și Dumitru Obadă, - iar cinci din rândul procuraturilor specializate și celor teritoriale. Este vorba de Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Elena Roșior, Eduard Panea și Oleasea Vârlan.

Potrivit legislației în vigoare, Adunarea Generală a Procurorilor trebuie să aleagă cinci membri în CSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău