Adunarea Generală a ONU denunță ocuparea Crimeei de către Rusia și încălcările drepturilor omului

  • 17 Noiembrie 2022 09:05
Adunarea Generală a ONU denunță ocuparea Crimeei de către Rusia și încălcările drepturilor omului

O comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat miercuri o rezoluție care denunță ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ca fiind ilegală și "condamnă încălcările drepturilor omului și abuzurile" comise împotriva populației din zonă, informează Agerpres.

Textul, axat pe situația drepturilor omului în Crimeea și promovat de Ucraina și unii dintre aliații săi, a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, 14 împotrivă și 79 de abțineri.

În rezoluție, Comisia a treia a Adunării Generale "solicită Federației Ruse să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional".

De asemenea, face o serie de apeluri către Moscova cu privire la situația din Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014 și ulterior a anexat-o.

Printre altele, organismul ONU solicită măsuri pentru a pune capăt imediat tuturor încălcărilor și abuzurilor privind drepturile omului, denunțând, de exemplu, detențiile arbitrare, disparițiile forțate și tortura.

Textul de 14 pagini solicită Rusiei să elibereze imediat "cetățenii ucraineni care au fost reținuți ilegal" și pe cei care au fost transferați cu forța pe teritoriul rus, să respecte libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică și să se asigure că populația are acces la educație în limbile ucraineană și tătară.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat adoptarea rezoluției într-un mesaj pe Twitter, în care a mulțumit țărilor care "și-au schimbat opinia" și au susținut-o.

''Acest război a început cu Crimeea și se va termina cu Crimeea. Peninsula noastră va fi eliberată, ca toate pământurile ucrainene'', a scris el.

Deși a fost adoptată, rezoluția votată miercuri a primit mult mai puțin sprijin decât altele pe care Ucraina și aliații săi le-au propus de la începutul invaziei rusești, în februarie, care au trecut, în general, cu majorități covârșitoare, observă EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău