CSM are un nou membru

  • 01 Martie 15:42
CSM are un nou membru

Adunarea Generală a Judecătorilor a ales astăzi un nou membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cu 234 voturi, a fost aleasă în CSM Aliona Miron, președinte interimar al Curții Supreme de Justiție

Știrea inițială

Magistrați din toată Republica Moldova s-au întrunit astăzi în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, eveniment care are loc la Palatul Republicii din Chișinău. Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care alegerea unui nou membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din partea Curții Supreme de Justiție. Pentru acest fotoliu aspiră, însă, doar un singur candidat. Este vorba despre magistrata Aliona Miron, care a declarat că nu i se pare corect să renunțe la concurs doar pentru că e unicul pretendent, transmite Radio Chișinău.

Singura candidată la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea Curții Supreme de Justiție, Aliona Miron, a declarat în fața magistraților prezenți în sală că nu le poate promite foarte multe lucruri, ținând cont de starea de spirit a sistemului judecătoresc, însă a precizat că se angajează să dea dovadă de obiectivitate și corectitudine.

„Sunt singura candidată. Aș fi preferat să mai fie cineva. Să am un contracandidat. Am auzit foarte multe obiecții din partea colegilor că ar fi fost constrânși să urmeze un joc calculat, planificat, care-i lasă cu inima neîmpăcată.  Vreau să vă zic că acest lucru nu mă va face să renunț. Au avut mulți posibilitatea să opteze, însă nu am văzut ca cineva să se înghesuie. Atunci, nu mi se pare corect să renunț doar din simplul motiv că sunt unicul candidat”, a spus Aliona Miron.

Cu cât mai repede Consiliul Superior al Magistraturii va fi în componență completă, cu atât mai repede sistemul justiției va deveni funcțional, a subliniat în debutul ședinței ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Sunt vremuri complicate, poate chiar tensionate. Transparența sistemului, meritocrația în ocuparea funcțiilor, evaluările corecte și procedurile disciplinare, acolo unde e cazul, sunt garanții că sistemul este unul responsabil. Și aici trebuie să lucrăm împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii. Sunt sigură că judecătorii onești pot să-și asume misiunea de înfăptui în mod corect actul de justiție în termeni rezonabili. Justiția moldovenească își caută drumul către eficiență și cu multe apeluri către independentă. Dar independența fără responsabilitate nu poate avea loc, pentru că, în caz contrar, ar fi o cale spre arbitrariu sau abuz”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Consiliul Superior al Magistraturii este compus din 12 membri, șase judecători și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău