Adrian Dupu: Viitoarea integrare a Rep. Moldova în UE va însemna automat și dispariția graniței de pe Prut, ceea ce foarte multă lume își dorește (AUDIO)

  • 16 Mai 2022 14:31
0%
00:00:00
00:00:00

România a fost principalul avocat și militant al integrării europene al Rep. Moldova, iar succesul țării pe plan european se datorează în mare parte României,  a declarat într-o ediție specială la Radio Chișinău Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului de la București, Adrian Dupu.

Oficialul român a afirmat că autoritățile de la București și europarlamentarii români  promovează mereu acest deziderat de integrare europeană al Rep. Moldova, iar acum  urmează susținerea la Bruxelles pentru acordarea statutului de stat candidat la aderare, statut care va aduce beneficii considerabile.

Adrian Dupu a mai afirmat că în această perioadă relațiile dintre România și Rep. Moldova sunt cele mai apropiate de la independența țării încoace. Conducerile  celor două state au aceleași viziuni pentru Rep. Moldova, iar România este extrem de deschisă de a oferi suport. Viitoarea integrare a Rep. Moldova în UE va însemna automat și dispariția graniței de peste Prut, ceea ce multă lume își dorește, a declarat Adrian Dupu.

”Aspirațiile europene ale RM nu pot decât să ne apropie, iar faptul că la Chișinău există un președinte și o majoritate parlamentară care își doresc o apropiere de Europa, acest lucru este automat o apropiere de România. Și am spus acest lucru de nenumărate ori – în această perioadă, în această situație în care ne aflăm acum, relațiile dintre România și Rep. Moldova sunt cele mai apropiate de la declararea independenței. Viitoarea integrare a Rep. Moldova în UE va însemna automat și dispariția graniței de pe Prut, ceea ce foarte lume își dorește”, a subliniat oficialul. 

Referitor la proiectele de infrastructură finanțate de statul român în stânga Prutului, Adrian Dupu a dat asigurări că acestea vor continua, pentru că România nu a avut niciodată o problemă în a susține financiar Republica Moldova.

„Acordul de 100 de milioane de euro nerambursabil din partea României a fost promulgat zilele trecute de președintele Klaus Iohannis. Urmează ca acești bani să fie folosiți de Rep. Moldova pentru dezvoltare. În cadrul Acordului sunt prevăzute și construcția de poduri. Ne referim, bineînțeles, de podul de la Ungheni care va fi parte din autostrada A8 ce va lega Rep. Moldova de vestul Europei, vorbim de podul de la Giurgiulești și urmează și alte proiecte mari de infrastructură, deoarece, așa cum se cunoaște, acest acord este o reînnoire a vechiului acord din care nu s-au cheltuit decât circa 30% din bani. (...) România a demonstrat de fiecare dată că nu are nici o problemă în a susține financiar Rep. Moldova”, a afirmat Adrian Dupu. 

În ediția specială de la Radio Chișinău, Adrian Dupu a vorbit despre necesitatea susținerii proiectelor ce ar spori independența energetică a Rep. Moldova, îmbunătățirea climatului investițional, provocările în regiune generate de războiul din Ucraina și prioritățile Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău