Adrian Dupu: Valoarea proiectelor finanțate de DRRM pentru Republica Moldova constituie circa două milioane de lei românești

  • 10 Iulie 2021 14:41
Adrian Dupu: Valoarea proiectelor finanțate de DRRM pentru Republica Moldova constituie circa două milioane de lei românești

„La fârșitul primăverii am dat drumul primei sesiuni de finanțări pentru acest an. Din păcate, bugetul nu a fost îndeajuns pentru toate proiectele care au fost depuse. Vorbim despre 95 de proiecte în valoare totală de 20 de milioane de lei ( românești-n.r ), iar bugetul nostru este undeva la 2 milioane de lei”, a declarat Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, într-un interviu acordat PS News, citat de TVR Moldova.

„Acum o săptămână am anunțat rezultatul evaluării, astăzi (n.r – joi) se încheie și perioada de contestații, iar săptămâna viitoare vom semna contractele cu câștigătorii. Noi ne dorim, și am vorbit și cu premierul Florin Cîțu, ca la următoarea rectificare să primim mai mulți bani pentru proiecte. Cererea a fost foarte mare și au fost multe proiecte bune”, a declarat secretarul de stat Adrian Dupu.

„Ceea ce facem noi la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova este să încurajăm și să producem proiecte care să ducă la apropierea dintre cele două țări. Vorbim de o apropiere bazată pe cultură, istorie, limbă spiritualitate, lucruri care ne leagă pe noi. Avem proiecte proprii pe care le finanțăm, vorbim despre proiecte depuse de instituții media, universități, ONG-uri, autorități locale, în sprijinul comunității de acolo.”, a spus Adrian Dupu.

Totodată, Dupu a ținut să le transmită și un mesaj celor care depun proiecte la Departamentul pe care îl conduce, adăugând că instituția nou înființată nu are bugetul necesar pentru a finanța și proiecte de infrastructură.

„Mi-aș dori ca acest mesaj să ajungă la cei care depun proiecte la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova: noi încercăm și avem ca misiune tocmai acest lucru, întărirea comunității de limbă, cultură, tradiție, spiritualitate și istorie. Noi nu avem bugetul necesar să finanțăm proiecte de infrastructură, de exemplu. România nu oferă doar acești bani R.Moldova.

„Acești bani, 2 milioane de lei, sunt doar pentru proiectele pe care le-am enunțat deja. Să nu uităm că și anul trecut, dar și anul acesta, România a acordat foarte mulți bani Republicii Moldova în ajutoare umanitare, vaccinuri, 6000 de tone de motorină  – 7 milioane de euro. România ajută constant R. Moldova. Au fost unii care au fost nemulțumiți sau care au atacat rezultatele și au spus că România nu face. România face. Departamentul are un scop anume, dar ajutoarele care vin din România pentru cetățenii R. Moldova sunt foarte multe. Mai avem și înfrățirile care sunt între localitățile din România și R.Moldova. Dacă e să tragem linie, sunt foarte mulți bani care merg anual în sprijinul cetățenilor din R. Moldova”, a mai precizat secretarul de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău