Adrian Dupu, despre aniversarea a 10 ani de la relansarea Radio Chișinău: Reprezintă o apropiere nu doar informativă, dar și de suflet între cele două părți de stânga și de dreapta Prutului

  • 30 Noiembrie 2021 12:25
0%
00:00:00
00:00:00

Adrian Dupu, Secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Radio Chișinău: Domnule secretar de stat,  la 1 decembrie se fac 10 ani de la relansarea Radio Chișinău, parte a Radio România, după o absență de 71 de ani. Ce a însemnat, în opinia Dstră, revenirea postului Radio România în spațiul informațional din R. Moldova?

Adrian Dupu: La Mulți Ani cu această cifră rotundă de 10 ani de la relansare! E foarte important și mă bucur că acum 10 ani s-a luat această decizie și s-a reușit  ca Radio România să ajungă din nou în stânga Prutului. În primul rând, acest lucru reprezintă o apropiere nu doar informativă, dar și de suflet între cele două părți de stânga și de dreapta Prutului. Mă bucur că în acest fel oamenii și cetățenii din Republica Moldova au acces la informații corecte, la informații de actualitate și la tot ce înseamnă nu doar Republica Moldova dar și România pentru că este unul dintre puținele canale media românești autentice în Republica Moldova și cred că acest lucru este o reușită pentru tot ce înseamnă spațiu comun românesc.  

Radio Chișinău: În general, cum vedeți rolul mass-media românești în Republica Moldova?

Adrian Dupu: În primul rând, o informare corectă a cetățenilor și mai apoi o apropiere de România, pentru că urmăresc foarte mult ce se întâmplă în Republica Moldova, urmăresc foarte mult și cei din Republica Moldova și observ că sunt foarte puține instituții media care prezintă ce se întâmplă și în România. Cred că este foarte important ca cetățenii din stânga Prutului să știe ce se întâmplă în România, să știe pentru că în primul rând îi afectează și influențează viața lor. Știm foarte bine că un număr impresionant de cetățeni din Republica Moldova sunt români cu acte în regulă, sunt cetățeni români și atunci cred că este foarte important să știe pentru ei ce se întâmplă acasă, în țara ai căror cetățeni sunt.  Cred că acesta trebuie să fie rolul principal al instituțiilor media românești din Republica Moldova: să-i informeze pe români și nu numai cu ce se întâmplă aici. Cum spuneam, viața lor depinde foarte mult de deciziile care se iau la București, chiar dacă nu toată lumea conștientizează, dar ceea ce se decide la București influențează într-o măsură foarte mare și viața românilor și mai ales viața românilor din R.Moldova.

Radio Chișinău: Domnule Dupu, cum ar putea Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova să contribuie la dezvoltarea radioului românesc la Chișinău?

Adrian Dupu: Cred că așa cum am mai spus și la precedenta mea prezență la dumneavoastră că putem să gândim și să dezvoltăm proiecte comune prin care să promovăm România, să promovăm proiectele românești în Republica Moldova. Chiar îmi doresc ca anul viitor, pentru că deja suntem la sfârșit de an să avem un protocol de colaborare cu Radio Chișinău, și, eventual să gândim idei comune, acțiuni comune.  

Radio Chișinău: Ce mesaj le-ați transmiteți radioascultătorilor noștri cu ocazia aniversării?

Adrian Dupu: Vreau să-i felicit pe ascultătorii Radio Chișinău că au făcut o alegere bună, să le spun că în Radio Chișinău au un partener și un bun informator în tot ce se întâmplă în spațiul românesc, să-i încurajez mai departe să asculte Radio Chișinău, să rămână pe frecvențele dumneavoastră și să-i încredințez că noi de aici de la București ascultăm Radio Chișinău și ne asigurăm că informația la ei ajunge corectă.

Interviu realizat de Cristina Popușoi

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău