Adrian Dupu: Avem două guvernări cu aceleași viziuni proeuropene și două guvernări care își doresc să lucreze împreună (AUDIO)

  • 06 Decembrie 2021 12:44
0%
00:00:00
00:00:00

Interviu cu secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu

Radio Chișinău: În cadrul discuției de astăzi vom aborda mai multe subiecte, axate, în special, pe relațiile București-Chișinău, pe proiectele realizate de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, despre misiunea acestui departament. Întâi de toate, vă rog să ne spuneți care este scopul vizitei Dstră la Chișinău?

Adrian Dupu: Sunt foarte des la Chișinău pentru că acesta este rolul Departamentului, să consolidăm relațiile și tot ce înseamnă apropierea dintre cele două state bazate pe comunitatea de limbă, cultură, tradiție care ne leagă. Am venit la Chișinău pentru a sărbători aici ziua națională a României. Am avut o serie de evenimente la care am participat, o sere de proiecte pe care le-am inaugurat sau le-am desfășurat și într-adevăr vin destul de des și vin cu bucurie pentru că mă simt ca acasă în Moldova.

Radio Chișinău: Vă rog să ne vorbiți și despre proiectele pe care le realizează Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova? Care sunt aceste proiecte?

Adrian Dupu: Anul acesta am reușit, cu bugetul destul de restrâns pe care l-am avut, să implementăm 21 de proiecte în Republica Moldova, dintre care două proiecte proprii și 19 care au fost finanțate de către noi. Proiecte care observ că s-au bucurat de un real succes. Am avut o serie de proiecte media prin care am finanțat media în limba română. Am avut proiecte cu Universitatea de Stat din Moldova cu care avem o colaborare foarte bună, am și încheiat un parteneriat împreună cu ei pe 2 decembrie și pe baza acestui parteneriat vom mai derula și alte proiecte. Am inaugurat în ajunul Zilei Naționale centrul de informare al României „Gheorghe Brăteanu” în cadrul  Universității de Stat din Moldova. Este al patrulea astfel de centru în Republica Moldova și primul la Chișinău. Am lansat pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, în parteneriat cu TVR Moldova,  proiectul „România în fiecare zi”, un proiect finanțat de Departament și care constă în prezentarea, timp de un an de zile, a 365 de producții video cu lucruri sau evenimente care țin de România în ziua respectivă și care de câteva zile deja rulează și am văzut că se bucură de un succes. De asemenea, unul din proiectele foarte bune care au prins tare bine și care au fost bine primite în Republica Moldova a fost acela de a acorda gratuit pentru toți copii din Republica Moldova teatru și povești în limba română online. Proiectul se va derula timp de doi ani. Am mai avut, săptămâna aceasta care s-a încheiat, un proiect prin care am oferit la aproape 2 000 de elevi din mediul rural rechizite și cărți gratuite pentru a încuraja prezența la școală. Înțelegem că în mediul rural posibilitățile sunt mai reduse și pentru a descuraja mandonul școlar am dorit să venim în susținerea acestor elevi. De asemenea, vom implementa un proiect, tot cu Universitatea de Stat din Moldova, cu Facultatea de Jurnalism care este singura facultate de jurnalism de stat din Moldova, un proiect prin care dormi să dotăm laboratorul de jurnalism pentru a oferi posibilitatea să-și facă un post TV intern, prin care viitoarele generații de jurnaliști să poată să învețe, să poată să-și consolideze, să-și creeze o experiență pentru că vedem, - și dumneavoastră știți mai bine decât mine, - că este o reală nevoie de jurnaliști profesionaliști în Republica Moldova.                

Radio Chișinău: În opinia Dstră, cât de importante sunt proiectele energetice și cele de infrastructură (drumuri, poduri, autostrăzi etc) pentru R. Moldova, chiar dacă aceste domenii nu țin de Departamentul pe care îl conduceți?

Adrian Dupu: Într-adevăr nu țin de Departament, dar țin de guvernul din care fac parte și aceste proiecte cred eu că sunt vitale pentru Republica Moldova, pentru că nu sunt doar apropiere de România, dar și o conexiune cu Uniunea Europeană. Avem în programul de guvernare, a noului guvern tocmai instalat la București mai multe capitole în care sunt prevăzute astfel de conexiuni. Avem autostrada 8 și podul de peste Prut la Ungheni care este parte din autostrada 8 și care va fi, cum am mai spus, prima bucată de autostradă pe care o va avea Republica Moldova. Este prevăzută și linia aeriană, energetică Suceava- Bălți în programul de guvernare. La fel, este prevăzută creșterea capacității de stocare a gazului pentru a putea livra la punctele de interconectivitate până la un miliard jumătate metri cubi de gaz pe an. Cred eu că în felul acesta Republica Moldova ar putea să devină tot mai mult conectată, și nu doar prin podul de flori, la tot ce înseamnă spațiu românesc și tot ce înseamnă Uniunea Europeană.        

Radio Chișinău: Cum pot fi accelerate astfel de proiecte care, așa cum a arătat și criza energetică din această toamnă, sunt vitale ptru R. Moldova?

Adrian Dupu: Accelerarea unor astfel de proiecte ține foarte mult și de voința politică și, slavă Domnului, ne aflăm într-un context favorabil, un context, zic eu, nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani atât la Chișinău, cât și la București. Avem două guvernări cu aceleași viziuni proeuropene și două guvernări care își doresc să lucreze împreună. Cred eu că trebuie să profităm de această perioadă favorabilă și această perioadă în care putem să livrăm și putem să arătăm cetățenilor din stânga Prutului care sunt beneficiile apropierii de România și de Uniunea Europeană.   

Radio Chișinău: În ultimii ani, România a investit milioane de euro în proiecte precum renovarea grădinițelor, instituțiilor culturale, donații de microbuze școlare, de vaccinuri etc. Cât de mulțumit sunteți de modul în care au fost implementate aceste proiecte?

Adrian Dupu: Mulțumiți trebuie să fie cetățenii din Republica Moldova și eu cred, și asta îmi doresc, și asta încerc să realizez cu Departamentul pe care îl conduc, ca lumea să conștientizeze ajutorul acesta pe care l-a oferit România și impactul pe care l-au avut asupra vieții lor. România a făcut toate aceste lucruri dezinteresat și vorbeam și zilele acestea cât mă aflam  la Chișinău la diferite emisiuni, că România nu a făcut niciodată discriminare și că nu știu nici măcar un proiect în care România să fi discriminat în funcție de limba vorbită, de apartenența religioasă, de națiune, de preferințe politice. România a făcut pentru toți cetățenii Republicii Moldova și asta demonstrează, cred eu, faptul că nu am avut un interes ascuns când am oferit toate aceste lucruri și că le-am oferit din toată inima ca cetățenii din Republica Moldova să ducă o viață mai bună. Cred că, în schimb, mai avem mult de lucrat la promovarea acestor lucruri, pentru ca oamenii să cunoască, oamenii să vadă, să știe că toate aceste beneficii vin din partea României, că toate aceste beneficii vin din partea fraților lor.        

Radio Chișinău: Aveți în vedere și proiecte care țin de mass-media, de crearea și dezvoltarea unui spațiu informațional comun între R. Moldova și România, de exemplu? De dezvoltarea unor instituții de presă de aici?..

Adrian Dupu:  Departamentul a finanțat anul acesta opt instituții media din Republica Moldova. Dintr-un total de 21 de proiecte aproape 30 la sută au fost proiecte media, ceea ce demonstrează că într-adevăr ne interesează și că o prioritate pentru noi e să susținem proiecte media, pentru că este foarte importantă o informare corectă a cetățenilor. La fel, cum spuneam de proiectul cu Facultatea de Jurnalism, se încadrează tot în această gândire de a forma și a promova jurnaliști onești, integri care să poată să ducă mai departe mesajul corect către cetățeni. Bineînțeles că și anul viitor vom susține astfel de proiecte. Ne gândim, de asemenea, și la proiecte comune nu doar să le finanțăm, dar să avem parteneriate cu instituții media prin care să dezvoltăm anumite proiecte, inclusiv așa cum am spus și ultima dată când am fost la Dumneavoastră în emisiune, că ne dorim o colaborare pentru anumite proiecte cu Radio Chișinău. Mai ales că este singurul radio sută la sută românesc în stânga Prutului și este foarte important ca mesajele pe care România le transmite să ajungă nedistorsionate către cetățeni.             

Radio Chișinău: Până la urmă, care este misiunea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova pe care îl conduceți?

Adrian Dupu: Departamentul are ca misiune consolidarea comunității de limbă, cultură, tradiție și spiritualitate pe care se bazează relația dintre Republica Moldova și România. Deci, prin acțiunile și prin proiectele pe care le desfășurăm dorim să întărim această legătură. Dorim să promovăm cultura românească aici, să promovăm limba română, pentru că știm foarte bine că încă mai sunt tot felul de neînțelegeri, ca să spun așa, legate de acest lucru și dorim să ținem vii tradițiile românești în acest spațiu. Deci, astea sunt punctele pe care noi ne axăm și credem că aceste lucruri ne leagă, în primul rând, cel mai mult, lăsând la o parte investițiile, lăsând la o parte ajutoarele. Cred eu că limba, cultura, tradițiile sunt lucrurile care ne-au legat de generații și chiar în perioada sovietică cultura românească și limba română aici în Republica Moldova au fost cele care au păstrat vii spiritul românesc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău