Adrian Candu: ”Dezamăgirea este mare și ea se datorează luptelor interne ”

  • 30 Octombrie 2015 18:42
Adrian Candu: ”Dezamăgirea este mare și ea se datorează luptelor interne ”

Instabilitatea politică, corupția, subordonarea instituțiilor statului unor forțe politice sau monopolizarea instituțiilor media pot compromite parcursul european al Republicii Moldova, sunt de părere participanții la cel de-al treilea Forum de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova care se desfășoară astăzi, la Chișinău. În același timp, Chișinăul trebuie…

Instabilitatea politică, corupția, subordonarea instituțiilor statului unor forțe politice sau monopolizarea instituțiilor media pot compromite parcursul european al Republicii Moldova, sunt de părere participanții la cel de-al treilea Forum de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova care se desfășoară astăzi, la Chișinău. În același timp, Chișinăul trebuie să întreprindă măsuri radicale pentru a avansa pe calea reformelor și să asigure ireversibilitatea procesului de integrare europeană, consideră participanții la Forum.

Anul 2015 ar fi trebuit să aducă Republicii Moldova primele rezultate palpabile de pe urma Acordului de Asociere cu UE și primele beneficii comerciale. Chișinăul însă a reușit contraperformanța de a parcurge în doar câteva luni calea de la povestea de succes a UE la o societate instabilă, în plină criză politică, aproape de un colaps economic și social, potrivit directorului Asociației pentru politică externă Victor Chirilă. În opinia sa, se atestă o scădere accentuată a popularității vectorului european, compromis de corupția elitelor de la guvernare.

”După demiterea Guvernului Republica Moldova se află în cădere liberă. Provocările sunt extrem de serioase însăși ca existența țării noastre ca stat. Clasa politică a declanșat o luptă internă aprigă. Avem o lipsă de viitor, o temere crescândă în societate pentru viitorul nostru și al Republicii Moldova”, a declarat Victor Chirilă.

Nici situația regională nu este una favorabilă, potrivit participanților la Forum. Războiul din Ucraina continuă, Federația Rusă își întărește tot mai mult influența politică și mediatică, iar regiunea separatistă transnistreană, unde sunt staționate trupe rusești, este considerată ca fiind o potențială amenințare pentru securitatea regională.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a menționat  că Acordul de Asociere este cea mai eficientă strategie de a atinge obiectivul realizării unei societăți democratice, însă ultimele evoluții de pe scena politică de la Chișinău au demonstrat că mai este mult de făcut pentru a atinge aceste obiective.

Dezamăgirea într-adevăr este mare și ea se datorează luptelor interne și a unei competiții nesănătoase care există inclusiv între partidele politice. Noi am uitat că avem, de fapt, un singur scop, angajamentul nostru față de cetățenii acestei țări”, a declarat Adrian Candu.

În același timp președintele Delegației UE – RM a Parlamentului european, Andi Cristea, a avertizat Republica Moldova că percepția țării în Europa s-a modificat semnificativ. Potrivit acestuia, privatizarea instituțiilor statului de către partide sau oameni de afaceri a devenit un fenomen ce caracterizează modalitatea de guvernare a Republicii Moldova, iar dacă politicienii nu vor pune aceste instituții în folosul oamenilor, există riscul ca totul să se prăbușească.

”Republica Moldova are probleme de identitate, de securitate, majore probleme sociale. Daca ar fi totul perfect, așa cum spun de fiecare data autoritățile atunci când discută cu oficiali europeni, oamenii nu ar sta în stradă, nemulțumiți. Dacă partidele politice vor continua să privatizeze instituțiile statului și să le pună în folosul lor, atunci există riscul real ca întreaga construcție să se prăbușească”, a declarat Andi Cristea.

Cea de-a treia ediție a Forumului anual de Dezbateri despre Integrarea Europeană a Republicii Moldova este organizat de Asociația pentru Politică Externă și Fundația germană ”Friedrich Ebert”, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău