Adrian Băluțel: Rep. Moldova ar putea deveni membră a UE peste 6-7 ani, dacă își va face temele pentru acasă

  • 30 Iunie 2022 17:58
Adrian Băluțel: Rep. Moldova ar putea deveni membră a UE peste 6-7 ani, dacă își va face temele pentru acasă

Republica Moldova ar putea deveni membră a UE peste 6-7 ani, în cazul în care își va face temele pentru acasă, adică va implementa reformele cerute de Uniunea Europeană, a opinat Adrian Băluțel, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și solidaritate, la dezbaterea publică la tema „De ce Republica Moldova a primit statutul de candidat? Când și în ce condiții poate deveni membru cu drepturi depline al UE?”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Procesul de integrare europeană este în primul rând un proces de politică internă și de transformare a țării. Noi acum avem toate șansele și deschiderea din partea Uniunii Europene, și suportul urmează să vină sub formă de fonduri de pre-aderare pentru a susține acest proces de aderare. Noi trebuie să ne facem temele pe acasă și asta trebuie să fie de fapt prioritatea nr.1, de transformare europeană a țării”, a menționat deputatul PAS.

Adrian Băluțel a subliniat că este alarmantă reacția din partea Federației Ruse la faptul că Republica Moldova a devenit țară candidată UE. „În special din perspectiva faptului că ea este foarte mult împresurată cu falsuri. Deci, am avut acea declarație care conecta cumva procesul de integrare europeană cu unirea. Vedem că declarațiile țin să disemineze un pic de incertitudine și frică în rândul unor cetățeni. Este o agendă de a perturba încrederea cetățenilor în procesul de intergare europeană. Era de așteptat acest lucru și este îngrijorător. Eu cred că noi trebuie să avem o comunicare despre acest fenomen în primul rând cu cetățenii Republicii Moldova, ca să nu admitem ca falsurile lansate de actori străini să prindă teren în Republica Moldova. Noi am văzut cum în anii 2013-2014, când se semna Acordul de Asociere, câte falsuri despre Uniunea Europeană au prins teren și noi nu trebuie să admitem ca acest lucru să se întâmple acum”, a spus deputatul PAS.

Totodată, Adrian Băluțel a menționat că reacția din partea statelor UE a venit sub forma unor recomandări pentru Republica Moldova, care trebuie transpuse într-un plan de acțiuni foarte clar. „Trebuie să pregătim cât mai bine un răspuns la aceste recomandări, să le vedem implementate cât mai curând. E vorba de reforma justiției, de creșterea competivității economice. Acest lucru se întâmplă deja, Guvernul lucrează la acest aspect. După ce acest document va fi discutat, inclusiv cu partenerii europeni, vom trece la un proces de implementare și într-o perioadă de timp scurt și mediu va urma o evaluare din partea Uniunii Europene privind aceste capitole. După care vom putea trece la discuții despre deschiderea capitolelor de negocieri”, a punctat deputatul PAS.

Potrivit lui Adrian Băluțel, în general, mesajele venite din partea partenerilor europeni și occidentali sunt constructive. „Ei spun: aveți mult de lucru, cu ce vă putem ajuta? Și acest lucru ne dă încredere că, indiferent de greutățile și crizele care vin în adresa Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina, noi o să beneficiem de suport, ca să ajutăm cetățenii să treacă prin aceste dificultăți și, în același timp, asta nu va stopa pe nicio secundă procesul de reforme în care suntem angajați”, a adăugat deputatul PAS.   

Dezbaterea publică la tema „De ce Republica Moldova a primit statutul de candidat? Când și în ce condiții poate deveni membru cu drepturi depline al UE?” este ediția a 254-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău