Adresare publică a Mișcării Politice „Unirea” privind alegerile prezidențiale

  • 15 Iulie 2020 12:25
Adresare publică a Mișcării Politice „Unirea” privind alegerile prezidențiale

Mișcarea Politică UNIREA solicită Comisiei Electorare Centrale evaluarea corectă a impactului pandemiei în a doua jumătate a anului, când urmează să aibă loc campania electorală. La fel, cere anularea colectării semnăturilor de către candidați pentru înregistrarea în cursa prezidențială, având în vedere faptul că procesul de colectare prezintă risc de infectare cu noul coronavirus, dar și stabilirea unor reguli de desfășurare a campaniei electorale prin care să se respecte toate măsurile de protecție recomandate de specialiști, transmite IPN.

Mișcarea Politică UNIREA solicită să nu fie admisă scurtarea zilei de votare. Dimpotrivă, se cere extinderea timpului de votare, atât în Republica Moldova, cât și în diaspora, timp de 3 zile, după modelul ultimelor alegeri prezidențiale din România. Totodată, membrii Mișcării propun dublarea numărului de secții de votare în diasporă și asigurarea lor cu un număr suficient de buletine de vot. Dar și aprobarea votului electronic și prin corespondență, cu asigurarea securității necesare a procesului, pentru prevenirea și evitare a fraudelor.

Președintele Partidului Politic Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cel mai activ figurant al alegerilor prezidențiale „se vrea Igor Dodon - omul Moscovei”. „Unica soluție pentru Igor Dodon ca să poată câștiga un nou mandat de președinte, în favoarea dumnealui și în favoarea Moscovei, este fraudarea alegerilor, invalidarea votului cetățenilor, invalidarea voinței cetățenilor, iar acest lucru nu se realizează în ziua votului, ci în prejma campaniei”, a spus Valeriu Munteanu.

Președinta interimară a Partidului Popular Românesc, Tatiana Potîng, a menționat că îndeplinirea cerințelor formulate de Mișcarea Politică UNIREA ar permite aducerea cadrului general și legislativ de pregătire a alegerilor prezidențiale în conformitate cu un minim al standardelor internaționale democratice. „Nesoluționarea celor menționate mai sus, va duce la fraudarea premeditată a alegerilor, fraudă care deja a început, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Tatiana Potîng.

Contactat de IPN, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că adresarea i-a fost prezentată în formă scrisă și, după ce va face cunoștință cu conținutul acesteia, urmează să vină cu un comentariu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău