Adresare de la 450 de artiști către președinte și premier: „Nu mai vrem experimente”

  • 16 Decembrie 2019 14:35
Adresare de la 450 de artiști către președinte și premier: „Nu mai vrem experimente”

Peste 450 de artiști, autori și interpreți autohtoni se adresează președintelui țării, Igor Dodon, și premierului Ion Chicu cu privire la numirea unui nou director la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Semnatarii demersului solicită organizarea de urgență a unei întrevederi cu premierul pentru a prezenta mai multe detalii și aspecte privind riscurile pentru artiști și soluțiile propuse pentru numirea în funcția de director AGEPI a unei persoane profesioniste și cu experiență.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației naționale „Copyright”, compozitorul Liviu Știrbu, a declarat că pe parcursul mai multor ani, activitatea organizațiilor de gestiune colectivă a avut caracter haotic și departe de a apăra și proteja interesele artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni. Majoritatea organizațiilor colectau remunerația fără a efectua achitările corespunzătoare către titularii de drepturi. Potrivit lui, abia în ultimele cinci luni, după plecarea din funcție a fostei directoare AGEPI, Lilia Bolocan, în sfârșit s-a atestat o abordare sistemică, echitabilă și corectă față de artiștii, autorii și interpreții autohtoni, aceștia fiind ascultați și auziți de actuala conducere a AGEPI, care a demonstrat că artiștii autohtoni sunt o prioritate a instituției de profil.

„De altă parte, am aflat din presă despre intenția Guvernului de a numi în funcția de Director general AGEPI pe avocatul Marin Domente, despre care se vehiculează că ar putea fi o persoană compromisă, care prin acțiunile sale a prejudiciat interesele artiștilor autohtoni și imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Marin Domente este avocatul Asociației Naționale pentru Protecția Creației Intelectuale, organizație care nu ne reprezintă și care a colectat pe seama noastră remunerații de peste 4,5 milioane de lei, dar nu a achitat titularilor de drepturi remunerația care li se cuvine, prejudiciindu-i pe artiști și bugetul de stat. Pe acest fapt, a fost sesizată Procuratura. Ar trebui oare să ne așteptăm la reprezentarea acesteia de către Marin Domente, iarăși prejudiciind drepturile artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni?”, a declarat Liviu Știrbu.

Președintele „Copyright” a menționat că avocatul Marin Domente a fost implicat într-un dosar care a dus la prejudicierea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor cu renume mondial – Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss și Trussardi, reprezentând în instanță un agent economic de lângă Piața Centrală. În opinia artiștilor, prin aceasta a fost prejudiciată imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Totodată, „acest dosar a provocat scandal guvernamental și a fost apreciat ca o situație excepțională și ieșită din comun”.

„Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți din Republica Moldova”, se spune în demersul artiștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău