ADR Centru și o companie germană au semnat un acord de consultanță de 1,5 mln de euro
-
24 Noiembrie 2021 13:45
În cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și finanțat de Guvernul federal german prin intermediul Băncii germane de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), a fost semnat un contract de consultanță în valoare de 1,5 milioane de euro, transmite MOLDPRES.
Acesta vine să acopere necesitatea consolidării capacităților viitorilor operatori regionali în contextul schimbărilor legislative la acest capitol din țara noastră, dar și al regionalizării operatorilor de apă, scrie sursa citată.
Documentul prevede angajamentele celor două părți în sprijinirea companiilor de apă pentru a deveni mai eficiente și include servicii de consultanță ce țin de mai multe aspecte. „Printre acestea ar fi revizuirea analizei instituționale a studiului de fezabilitate și realizarea unei evaluări a nevoilor de capacitate/nevoi de formare a asigurare cu apă și canalizare (ACC) Strășeni și ACC Călărași (operatorii rețelelor secundare de transport); revizuirea și propunerea recomandărilor în vederea dezvoltării capacităților pentru reprezentanții ADR Centru și Întreprinderile de apă regionale, inclusiv fișele de post, calificarea personalului, evaluările anuale ale personalului, dezvoltarea și formarea la locul de muncă și în afara acestuia; îmbunătățirea capacităților de management de proiect ale municipiilor Strășeni și Călărași etc.”, a explicat ADR Centru.
Conform sursei citate, fondurile pentru măsurile de însoțire sunt de 4,5 milioane de euro, iar implementarea acestora este planificată în trei etape. Prima fază va acoperi perioada 2020-2023 în paralel cu primele două faze de construcție prevăzute în proiect. Celelalte faze prevăd perioadele 2023-2025 și 2025-2027.
Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul federal german prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului este de circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 mln de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 mln de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, și, ulterior, ai satelor prioritare din cele două raioane implicate.