Adopții internaționale: Suedia lansează o anchetă pe fondul sporirii îngrijorărilor privind practici ilegale
-
22 Februarie 2021 15:00
Suedia a anunțat luni că va lansa o anchetă asupra manierei în care au fost realizate adopțiile internaționale până la jumătatea anilor 1990, pe fondul sporirii temerilor că numeroși copii ar fi putut fi luați în mod ilegal de lângă părinții lor biologici, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
''Va trebui să investigăm modul în care au funcționat în Suedia practicile privind adopția între anii '60 și '90'', a spus ministrul suedez al sănătății și afacerilor sociale Lena Hallengren, într-un interviu pentru cotidianul Dagens Nyheter.
Hallengren nu a oferit alte detalii despre anchetă.
Suedezii au adoptat aproximativ 60.000 de copii din întreaga lume începând din anii '50, potrivit publicației citate, mulți dintre copii provenind din Asia și America de Sud. În ultimii ani, au sporit temerile referitoare la faptul că unii copii ar fi fost răpiți de lângă părinții lor sau ar fi fost cumpărați de rețele infracționale care apoi i-au dat spre adopție, cu implicarea autorităților locale pentru furnizarea de documente false.
În 2018, o comisie din Chile care examina politicile prin care mii de copii din familii sărace fuseseră trimiși peste hotare între 1950 și 2000 a declarat că mulți dintre acești copii fuseseră luați de lângă părinți fără consimțământul acestora. În unele cazuri, mamelor li s-a transmis că după ce au născut copiii lor au murit la puțin timp, dar în realitate aceștia fuseseră dați spre adopție internațională.
Începând din 1970, familii suedeze au adoptat aproximativ 2.000 de copii din Chile.
Țările de Jos au anunțat în această lună că va îngheța adopțiile internaționale după ce o comisie guvernamentală a descoperit nereguli în cazuri datând din anii '60.
De la începutul acestui secol, numărul adopțiilor internaționale a scăzut în Suedia de la 1.000 în anul 2000 la puțin sub 400 în 2019, potrivit Biroului național de statistică de la Stockholm.