Adoptat de Parlament. Zăcămintele de gaze și țiței din sudul Republicii Moldova revin sub controlul statului

  • 15 Decembrie 2023 15:56
Adoptat de Parlament. Zăcămintele de gaze și țiței din sudul Republicii Moldova revin sub controlul statului

Parlamentul a adoptat astăzi în două lecturi proiectul de lege prin care Guvernul va prelua controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării, comunică MOLDPRES.

Astfel, zăcămintele de hidrocarburi de la „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul vor reveni în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.

Astfel, urmează a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor.

Dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”. Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămânale privind exploatarea sondelor vor fi transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, și anume Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău