Adolescenții sedentari riscă să fie afectați de obezitate și boli cardiovasculare (studiu OMS)

  • 22 Noiembrie 2019 11:05
Adolescenții sedentari riscă să fie afectați de obezitate și boli cardiovasculare (studiu OMS)

Adolescenții care nu fac suficientă mișcare își pun în pericol sănătatea riscând să fie afectați de obezitate și boli cardiovasculare, avertizează un studiu desfășurat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dat vineri publicității, potrivit Reuters, preluat de AGERPRES.

Studiul, care are la bază date provenind de la 1,6 milioane de persoane din 146 de țări, a ajuns la concluzia că peste 80% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani nu au urmat recomandările OMS referitoare la desfășurarea a cel puțin o oră de activitate fizică în fiecare zi.

"Patru din cinci adolescenți nu experimentează plăcerea și beneficiile sociale, fizice și cele pentru sănătate mintală ale activității fizice regulate", a precizat Fiona Bull, specialistă în domeniul mișcării și sănătății și unul dintre autorii studiului.

Aceasta a îndemnat factorii de decizie din lumea întreagă "să acționeze acum pentru sănătatea generației actuale și a celor viitoare".

Per ansamblu, fetele sunt mai inactive decât băieții, 85% dintre fetele și 78% dintre băieții cuprinși în cercetare nu au reușit să îndeplinească obiectivul zilnic de activitate fizică.

Studiul a luat în considerare adolescenți care mergeau la școală în perioada 2001-2016, iar autorii susțin că nu există niciun indiciu care să sugereze că acest model s-ar fi îmbunătățit de atunci.

Leanne Riley, expert OMS în domeniul bolilor netransmisibile și coautoare a studiului, a precizat că sedentarismul ar putea avea drept cauze parțiale dezvoltarea rapidă din ultimii ani a tehnologiilor digitale ceea ce a făcut ca numărul tinerilor care petrec mai mult timp pe telefoane, tablete și alte ecrane să crească.

"Am trecut printr-o revoluție electronică care pare să fi schimbat tiparele de mișcare ale adolescenților încurajându-i să fie mai sedentari, mai puțin activi, să conducă mașina perioade mai lungi, să mergă mai puțin pe jos și să fie în general mai puțin activi'', a declarat aceasta la o conferință de presă.

Pe țări, procentul adolescenților care nu îndeplinesc aceste obiective se situează de la 66% în Bangladesh la 94% în Coreea de Sud.

În SUA, în ciuda unui plan național din 2010 care promovează exercițiile fizice, rata obezității a crescut în rândul adolescenților, în special în cazul celor care consumă alimente cu un conținut ridicat de sare și zahăr, se mai arată în studiu.

Studiul OMS, publicat în revista The Lancet Child & Adolescent Health, precizează că, în SUA, multe sporturi par concepute pentru a atrage mai mult băieții decât fetele. Rata de inactivitate în rândul fetelor americane era de 81%, în comparație cu 64% în cazul băieților.

Riley susține că, pe măsură ce nivelurile de activitate fizică în rândul adolescenților stagnează, ratele de creștere în greutate și obezitate se accentuează: "Aceste două fenomene sunt îngrijorătoare. Trebuie să facem mai mult dacă vrem să stopăm creșterea obezității... și să promovăm niveluri mai bune de activitate fizică".

Potrivit OMS, activitatea fizică are o gamă de beneficii pentru sănătate, printre care o condiție fizică mai bună a inimii, plămânilor și mușchilor, sănătatea oaselor și un efect pozitiv asupra greutății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău