Admiterea 2017 | USM, obligată să-și revadă decizia de finanțare a unor locuri de studii din cont propriu

  • 10 August 2017 08:55
Admiterea 2017 | USM, obligată să-și revadă decizia de finanțare a unor locuri de studii din cont propriu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis un ordin prin care solicită conducerii Universității de Stat din Moldova (USM) reexaminarea deciziei privind alocarea unor locuri de studii cu finanțare din bugetul propriu al instituției.

Prin același ordin s-a dispus constituirea unei comisii de control privind organizarea sesiunii de admitere pentru anul de studii 2017-2018. Potrivit unui comunicat de presă al MECC, citat de IPN, comisia își va începe activitatea odată cu finalizarea etapei a II-a a procesului de admitere.

Ordinul a fost emis în urma sesizării parvenite din partea Consiliului Rectorilor din Republica Moldova care a semnalat încălcarea de către USM a prevederilor regulamentului cu privire la organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2017-2018, și în ceea ce privește termenele de organizare și desfășurare a admiterii în ciclul I – studii superioare de licență și în ciclul II – studii superioare de master, pentru anul 2017-2018.

Consiliul Rectorilor a solicitat, miercuri, 9 august, MECC să anuleze ordinul privind admiterea la studii cu finanțare din sursele bugetare care s-a făcut la USM. Rectorii sunt nemulțumiți de faptul că administrația USM ar fi început admiterea mai devreme expediind pretendenților la studii, prin poșta electronică, mesaje în legătură cu înmatricularea la studii.

Totodată se spune că în dimineața ultimei zile de depunere a actelor în prima etapă de admitere, pretendenților la studii, USM le-a trimis mesaje prin care i-a informat că au fost deja înmatriculați și de urgență trebuie să depună actele în original, motiv pentru care aceștia și-au retras actele de la alte universități, declarând că sunt înmatriculați la USM fără taxă. Totodată, printr-un alt ordin din 5 august, fost înmatriculate în anul I, fără achitarea taxei pentru primul an de studiu, 373 de persoane.

Președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Bolestecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), a spus pentru IPN că USM ar fi admis studenții la studii cu finanțare bugetară la cele mai solicitate facultăți, cum este economia și dreptul, iar restul instituțiilor de învățământ superior ar fi rămas fără candidați la aceste specialități. Potrivit lui Grigore Belostecinic, finanțarea a peste 300 de locuri de studii bugetare, de către USM din cont propriu, se va face la specialitățile mai puțin solicitate.

Prorectorul pentru activitate didactică a USM, Otilia Dandara a declarat pentru IPN că USM-ului i-au fost repartizate 750 de locuri cu finanțare de la stat, dintre care doar 660 au fost acoperite, restul urmează să fie scoase la concurs în cadrul etapei a doua de admitere. Potrivit Otiliei Dandara, în timp ce din contul resurselor acumulate pe cont propriu de către instituții se fac reparații ale edificiilor, USM a ales să finanțeze studiile a 373 de elevi care au avut note mari, dar din cauza concurenței prea mari nu au reușit să obțină un loc cu finanțare de la buget.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău