Administratorii rutelor de microbuz din Capitală solicită majorarea tarifului unei călătorii cu cel puțin trei lei. Ce spune Victor Chironda

  • 20 Februarie 2020 13:13
Administratorii rutelor de microbuz din Capitală solicită majorarea tarifului unei călătorii cu cel puțin trei lei. Ce spune Victor Chironda

Administratorii rutelor de microbuz din Capitală solicită majorarea tarifului unei călătorii cu cel puțin trei lei sau subvenționarea acestui tip de transport din bugetul public. Un demers în acest sens a fost expediat deja primăriei Capitalei. Transportatorii anunță proteste pentru săptămâna viitoare, în cazul în care autoritățile locale nu vor da curs solicitărilor.

Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a menționat că tariful actual la călătoria cu microbuzul nu acoperă cheltuielile suportate de transportatori. În opinia lui, tariful trebuie să crească, cel puțin, până la șase lei. O altă propunere este ca primăria să subvenționeze acest tip de transport cu 70 de milioane de lei anual, cu păstrarea tarifului actual.

„Fie se adoptă decizia de majorare a tarifului, fie decizia de acordare a compensațiilor, dar cu păstrarea tarifului, fie se adoptă decizia corectă de a micșora subvenționarea pentru Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric și din contul micșorării de-a subvenționa microbuzele și de-a împăca pe toți. Niciuna din variantele acestea ei nu vor să o examineze. De aceea, dacă ei vor tăcea, săptămâna viitoare, în semn de protest, în anumite zile, pe anumite ore, vom staționa”, a spus Oleg Alexa.    

Viceprimarul capitalei, responsabil de domeniul transportului, Victor Chironda, a precizat că decizia privind majorarea tarifului la călătorie ține de competența Consiliul Municipal Chișinău. Totodată, el a declarat că urmează să se întâlnească  cu transportatorii și să discute despre revendicările înaintate.  

„Suntem și am fi de acord să majorăm tarifele pentru circulația în transportul de tip maxi-taxi cu condiția ca ei să se unească în una sau mai multe întreprinderi de prestare a serviciilor de transport cu care primăria să semneze contracte de prestare a serviciilor și ei să fie achitați în baza numărului de pasageri transportați și a numărului de kilometri parcurși. Asta o să ne dea posibilitate nouă, ca municipalitate, să contabilizăm ce se întâmplă acolo și atunci o să avem posibilitatea să subvenționăm sau să înțelegem că mărirea tarifului este justificată și argumentată”, a precizat Victor Chironda.

În municipiul Chișinău sunt circa 700 de microbuze care prestează serviciile de transportare a călătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău