Administrațiile locale se confruntă cu presiunea politică și lipsa banilor

  • 01 Februarie 2018 16:24
0%
00:00:00
00:00:00

Reformele incomplete sau negândite, delegarea de atribuții fără susținere financiară, precum și presiunile politice se numără printre problemele cu care se confruntă administrația locală. Guvernul dă asigurări că vrea o comunicare mai eficientă cu administrațiile publice locale și promite reforme care vor aduce beneficii. Aleșii locali au însă păreri împărțite față de conlucrarea cu puterea centrală. Subiectul a fost dezbătut astăzi la o întâlnire a membrilor Guvernului și a primarilor cu ocazia Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală.

Câteva sute de primari și aleși locali s-au adunat la Palatul Republicii la o reuniune care a fost anunțată ca un dialog dintre Guvern și aleșii locali. Totuși, în primele două ore, dialogul s-a redus, ca de obicei, la discursuri de la tribună.

Premierul Pavel Filip a dat asigurări că Guvernul dorește o conlucrare cât mai eficientă cu administrația locală. El a vorbit și despre reformele pe care intenționează să le implementeze, dar a pus accent și pe realizările din cei doi ani de activitate. Chiar dacă nu toate lucrurile merg bine, a fost înregistrat un progres semnificativ, susține Pavel Filip.

„Avem foarte multe probleme, sunt rezerve pe care le cunoaștem cu toții, dar este important să menționăm că ne-am mișcat înainte. și eu cnsider că această direcție este una corectă.”

Aleșii locali au opinii diferite atât față de reformele Guvernului cât și de colaborarea cu administrația centrală. Președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, exponentă a Partidului Democrat, consideră că lucrurile merg mult mai bine decât înainte.

„Orișice reformă este dureroasă, dar cu eforturi comune, cu răbdare o să le reușim pe toate. Ca niciodată avem acea comunicare, receptivitatea miniștrilor este mut mai mare decât a fost în trecut.”

Autonomia locală s-a deteriorat, pe toate domeniile există restanțe și regrese, multe reforme nu sunt bine gândite, aleșii locali sunt supuși presiunilor politice, iar comunicarea cu Guvernul lasă de dorit, a comentat, pe de altă parte, președinta Congresului Autorităților Locale, Tatiana Badan, primar de Selemet, Cimișlia.

„În administrația publică locală s-a instituit o stare de intimidare și frică generală. și eu o simt. Nu vreau în țara mea să mp simt înfricoșată.”

Și ambasadorii acreditați la Chișinău s-au arătat îngrijorați de presiunile asupra aleșilor locali pe motive politice. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, James Pettit.

Este profund îngrijorător să aflăm că sunt larg răspândite cazurile de presiune asupra autorităților publice locale. Aceste presiuni care deseori duc spre schimbări de partid diminuează din încrederea câștigată cu greu a cetățenilor. Din păcate, Moldova a căzut în ultimul clasament al Indicatorilor globali ai bunei guvernări.

Amintim că recent Partidul Liberal Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr au reclamat intimidări și presiuni din partea Partidului Democratasupra liderilor locali ai celor două din teritoriu. Democrații au negat acuzațiile, afirmând că aceste declarații sunt făcute în context electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău