Administrația Trump vrea să finanțeze cu orice preț zidul de la frontiera cu Mexicul

  • 23 Aprilie 2017 20:40
Administrația Trump vrea să finanțeze cu orice preț zidul de la frontiera cu Mexicul

Administrația președintelui american Donald Trump a reafirmat duminică că finanțarea zidului său la frontiera cu Mexicul este una dintre condițiile pentru aprobarea bugetului SUA, chiar dacă acest lucru ar putea duce la o paralizare a guvernului în cazul în care negocierile vor eșua, informează AFP.

Miliardarul republican speră că membrii Congresului vor aproba în următoarele zile o parte din finanțarea acestui zid, promisiune-cheie din campania sa, înainte de a aproba el însuși bugetul, scrie Agerpres.

În lipsa unui acord, guvernul riscă să fie paralizat sâmbăta viitoare, în cea de-a 100-a zi a președinției Trump, ceea ce va duce de facto la închiderea agențiilor guvernamentale.

Directorul pentru Buget, Mick Mulvaney, a întins mâna opoziției democrate, dând asigurări că Administrația Trump este gata să facă unele concesii asupra reformei asigurărilor medicale "Obamacare" pentru a obține această finanțare.

Dar Donald Trump, va impune el veto pe buget? "Nu știu încă", a răspuns Mick Mulvaney la Fox News. "Cerem ca prioritățile noastre să fie finanțate. O paralizie (a guvernului) nu este ceea ce ne dorim, nu vrem să ajungem aici", a adăugat el.

De altfel, democrații nu par a fi înclinați să profite de această ocazie. "A crede că s-ar putea lua în calcul o paralizie a guvernului din cauza propunerii lui excentrice privind construirea unui zid la frontieră (...) ar fi culmea iresponsabilității", a denunțat numărul doi al democraților în Senat, Dick Durbin, la CNN.

La rândul său, ministrul pentru securitate internă, John Kelly, a estimat la CBS că finanțarea zidului "merită în mod cert prețul de a purta o negociere dură".

"Acest lucru ne va permite să realizăm promisiunea făcută de președinte poporului american", a subliniat și ministrul american al justiției, Jeff Sessions, la ABC.

În mod regulat, spectrul unei paralizii a guvernului federal este agitat în timpul negocierilor pe marginea bugetului SUA. Evitată adesea, ea a devenit cu toate acestea realitate în mai multe rânduri în ultimii ani, inclusiv în 2013, pe fondul confruntărilor politice asupra "Obamacare", măsură emblematică a mandatului lui Barack Obama.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău