Adevărul.md/Jurnaliștii.ro: Jocuri electorale și spioni ruși implicați în prezidențialele de la Chișinău (Revista presei)

  • 06 Octombrie 2020 10:00
Adevărul.md/Jurnaliștii.ro: Jocuri electorale și spioni ruși implicați în prezidențialele de la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 6 octombrie 2020

Sforarii moscoviți ai „președintelui” Dodon. Cine face jocurile în alegerile prezidențiale din Republica Moldova?” – Adevărul preia un text de analiză de pe portalul jurnalistii.ro, semnat de Sebastian Rusu.  Autorul se referă la alegerile prezidențiale de la Chișinău, estimând că ”lupta dintre Igor Dodon și Maia Sandu va fi mai strânsă, iar Kremlinul va uzita din plin de toată influența și ”recuzita” din Transnistria pentru a-i facilita victoria lui Dodon întrucât miza este ridicată: federalizarea R. Moldova și blocarea oricăror influențe euro-atlantice în acest spațiu românesc dintre Prut și Nistru”. În articol se oferă detalii despre așa-numiții ”spioni ruși din spatele președintelui Igor Dodon”.

Postul NTV, apropiat socialiștilor, publică un interviu acordat de Igor Dodon pentru Agerpres din România, în care acesta afirmă că Republica Moldova ar fi reușit să promoveze o politică externă care se bazează pe principiul de echilibru. ”Un stat neutru, o politică externă echilibrată, o relație bună și cu Estul, și cu Vestul, neimplicarea în jocurile geopolitice de partea cuiva din marile puteri. Marile puteri încearcă să atragă țările mai mici, cum este Republica Moldova, în lupta sa geopolitică împotriva oponentului său. Noi nu vrem să fim parte a luptei geopolitice a Occidentului împotriva Rusiei și invers, nu vrem să fim parte a luptei contra Occidentului și eu cred că asta este unica poziție și politică corectă pentru Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Doar cu promisiuni deșarte nu poți hrăni poporul– afirmă Maia Sandu într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău. Referindu-se la contracandidatul său, Igor Dodon, Maia Sandu susține că în perioada cât acesta s-a aflat la președinției,  ”oamenii acestei țări nu s-au ales cu nimic, ba din contra, situația devine tot mai gravă. De aceea, încearcă să trișeze, să scoată un avantaj maxim din resursa administrativă de care abuzează – bani din surse dubioase, resurse umane și logistice. De asemenea, pune presiuni pe instituțiile responsabile de desfășurarea liberă și corectă a alegerilor (CEC, MAI, SIS) pentru a obține un avantaj ilegal. În alegerile din 2016, Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să devină președinte prin organizarea și cumpărarea votului din regiunea transnistreană și facilitarea votului în Găgăuzia, dar și prin minciunile presei controlate, îndreptate împotriva noastră. Acum lucrurile stau diferit. Suntem mult mai pregătiți să combatem frauda și să ne apărăm votul”, declară candidata PAS.

Cu referire la votul alegătorilor din stânga Nistrului, președintele CEC, Dorin Cimil, a subliniat într-un interviu pentru Europa Liberăau fost făcute  demersuri către organele poliției, procuraturii și ANTA pentru a prezenta informația vizavi de cum au fost analizate procedurile de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. ”…cu părere de rău am primit niște răspunsuri vagi, de aceea pentru a ne asigura cu o procedură clară în sensul dat vom responsabiliza organele antrenate în administrarea alegerilor cu referință la Ministerul de Interne, procuratură, SIS, ANTA, chiar și Ministerul Sănătății pe responsabilitatea anti-COVID cu anumite sarcini să reacționeze prompt și clar la anumite fenomene de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Este o problemă numărul unu pe moment care se apreciază la CEC și se plămădește și se va realiza o circulară în domeniul dat pentru a stabili clar ce înseamnă transportare organizată, care sunt atribuțiile fiecărui organ în curmare și ce este acest fenomen, ca să putem să oprim acest proces ilegal de aducere a alegătorilor pentru ziua votării pe motiv că acest fenomen a fost foarte larg mediatizat și dur contestat de către întreaga societate”.

Aportul României este unul enorm pentru sistemul educațional din R. Moldova”, afirmă la TVR Moldova ministrul Educației, Igor Șarov. ”Noi avem 1398 de grădinițe, peste 1000 au beneficiat de reconstrucții și investiții substanțiale din partea Guvernului României. Peste 27 de milioane de euro au fost investite, alte 3 milioane de euro urmând a fi investite în perioada imediat următoare. Numai prin comparație, când vorbești de numărul total de grădinițe și sumele totale care au fost investite de România, poți să îți dai seama de valoarea adevărată a contribuției Guvernului român pentru sistemul educațional din R. Moldova. Ori un alt exemplu: din cele 296 de autobuze care duc copii la școlile din circumscripție, 196 au fost donate de Guvernul României”, a subliniat Igor Șarov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău