Adevărul | Mihai Ghimpu l-a criticat pe liderul PD, Vlad Plahotniuc (Revista presei)

  • 12 Octombrie 2017 09:45
Adevărul | Mihai Ghimpu l-a criticat pe liderul PD, Vlad Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei din 11 octombrie 2017

În ziua în care ministrul Cebotari a anunțat noul „Palat al Justiției” din R. Moldova, UE a transmis că NU mai acordă Chișinăului milioanele de euro pentru reforma acestui domeniu, titrează Ziarul Național. Într-un comunicat de presă făcut public pe site-ul Delegației UE la Chișinău se arată că cele 28 de milioane de euro „au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015”. Anunțul a fost făcut ieri, când ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, anunța la Guvern construcția unui „Palat al Justiției” la Chișinău. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi trecerea în gestiunea acestui minister a clădirii spațioase cu 17 etaje de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 162 (cunoscut ca sediul fostului minister al Agriculturii - n.r.) care urmează să devină sediul Judecătoriei Chișinău, unic pentru toți cei 154 de judecători din capitală.

Adevărul scrie că Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, l-a criticat ieri, de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pe liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Liberalul l-a învinuit pe acesta că ar controla justiția din Republica Moldova, folosind Procuratura Generală împotriva oponenților politici. Chiar la moment, Procuratura e folosită de Vlad Plahotniuc, președitnele PD, pentru a intimida oponenții politici, inclusiv deputați și aleși locali. Cel mai recent caz este arestarea președintelui raionului Dubăsari, doar pentru că nu a acceptat să adere la PD”, a declarat Mihai Ghimpu Liderul PL a menționat că „de la 19 deputați, aleși în 2014, astăzi PD are 41 de deputați și ține sub control peste 55 de deputați, patru fiind transfugi de la PL”.  Ghimpu nu a uitat nici de reținerile ce au avut loc în rândurile liberalilor, subliniind că liderii PL au fost reținuți fără probe. De asemenea, el a specificat că lui Dorin Chirtoacă i s-au intentat două dosare penale, în lipsa totală a probelor, „doar în baza unor declarații false a unor subalterni, date după ce au fost arestați”. 

Analistul politic Iulian Chifu observă în EVZ scandalul cu iz rusesc la APCE: Președintele ceh Milos Zeman vrea recunoașterea pe bani a anexării Crimeii. Pulsul planetei Tensiunile ruso-ucrainene au degenerat ieri la nivelul unui scandal între Cehia și Ucraina, după ce Kievul a acuzat falanga rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de orchestrarea unui discurs al Președintelui ceh, Milos Zeman, în fața adunării. Președintele Cehiei, cunoscut pentru înclinațiile sale originale și nu rareori pro-ruse, a declarat în fața forului parlamentar, că pierderea Crimeii de către Ucraina este un „fapt împlinit“, a făcut apel pentru anularea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a propus ca pentru rezolvarea problemei peninsulei anexate, Rusia să despăgubească Ucraina.

Deschide.md anunță că Președintele de Onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu, revine astăzi la Chișinău. Vizita este prilejuită de organizarea clubului ziariștilor de limba rusă. Altfel spus, este vorba cam despre aceeași reprezentanți ai mass-media care au fost și la clubul de presă al lui Dodon organizat la Holercani. Vor participa jurnaliști din transnistria si Gagauzia, precum și cei de la Balți.  Scopul acestui eveniment este ca președintele Băsescu să transmită și să explice pentru presa rusă punctele lui de vedere legate de Unirea Republicii Moldova cu România la fel cum vrea să vorbească despre rolul și rostul PUN în contextul politic de la Chișinău. 

Moni Stănilă de la Timpul ne amintește că se apropie ziua orașului. Autoarea scrie că mai mult decât în oricare an, ziua orașului o  întristează. În Moldova, Chișinăul a reprezentat, mai ales după alegerile prezidențiale, singurul (ultimul) for proeuropean. Când se va ajunge la alegeri anticipate, probabil se va schimba și tematica sărbătorilor, vom vedea. Limpede e un lucru, Dodon nu a renunțat niciodată la primărie. Și știe el ce știe. Capitala reprezintă cam o treime din țară. Dacă îi schimbă și ei culoarea, am îngropat orice șansă de europenizare, conchide Timpul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău