Adevărul: Dacă unioniștii ar avea un singur candidat, ar lua cu siguranță primăria orașului Chișinău (Revista presei)

  • 07 Mai 2018 09:46
Adevărul: Dacă unioniștii ar avea un singur candidat, ar lua cu siguranță primăria orașului Chișinău (Revista presei)

Una din marile teme din ultimul an calendaristic a fost legată de fondurile europene pentru Republica Moldova, observă analistul politic Iulian Chifu în editorialul său din deschide.md. O parte importantă a opoziției a vorbit și anunțat ritos sancțiuni și tăieri de fonduri, în timp ce guvernanții linișteau spunând că nu s-a întâmplat nimic și banii vor veni cum e prevăzut.

Ei bine, nimeni nu a avut dreptate. Comisia Europeană a fost ca de obicei garanția corectitudinii și a echilibrului și a livrat/va livra banii odată ce toate condiționalitățile vor fi îndeplinite. Fără ură și fără părtinire, mai ales în campanie electorală, mai ales în an electoral. Autorul subliniază că  UE are și alte câteva condiționalități: prima, extrem de puternică chiar dacă niciodată recunoscută, de a nu pierde influența în raport cu Rusia asupra spațiului post sovietic, cu precădere a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Însă pentru un asemenea deziderat, nimeni nu sacrifică principiile și valorile fundamentale, deci fondurile sunt, evident, condiționate. Pentru că la fel de important pentru Comisie și statele membre este să nu care cumva să se piardă coeziunea principiilor și valorilor europene.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că premierul Pavel Filip, care ne tot asigura că guvernarea a îndeplinit toate condițiile pentru ca ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE să ajungă, în sfârșit, la Chișinău, a trăit jenantul moment al adevărului, iar opoziția care tot spera că va obține cu ajutorul UE anularea sistemului electoral mixt a avut dezamăgirea confirmării temerilor că acest obiectiv nu mai preocupă Bruxellesul într-o măsură adecvată.

Banii nu vor veni acum, ci mai târziu, dar nu din cauza sistemului electoral mixt, cum s-a putut deduce până acum, ci pentru că Autoritatea Națională de Integritate nu e funcțională în continuare, iar lupta anticorupție nu este asigurată din punct de vedere bugetar. Oricum, în opinia lui Nicolae Negru,  Pavel Filip ne este dator nouă, cetățenilor, cu o explicație: de ce a mințit că au fost îndeplinite toate condițiile pentru prima tranșă a asistenței macrofinanciare? În general, vestea bună e că UE s-a adaptat la condițiile noastre și monitorizează Republica Moldova cu mare atenție, ca pe o grădiniță de copii mature, constată ziaristul. 

Pe 20 mai, Chișinăul va merge la vot. Potrivit lui Vasile Grozavu de la ZDG este greu de spus, reieșind din dispoziția și condiția de viață a simplului cetățean și alegător, în ce măsură Chișinăul și municipalitatea sunt predispuse acestor alegeri. Și câtă lume și le dorește. Și câți vor merge la vot? Și cât de corecte vor fi aceste alegeri? Și cine și pe cine va vota? Câți, din cei 13 candidați, vor rămâne pe listă și câți sunt capabili și dispuși să facă ceea ce promit?. 

Dar, startul a fost dat. Curios și, în aceeași măsură, suspect faptul că până acum principalul partid de guvernământ nu știe dacă va susține pe cineva în alegeri și dacă „da”, pe cine anume. Până la urmă, e treaba „stângii” ce face, fie că e vorba de PD, PSRM sau Partidul Șor. Problema e, că nu este clar nici ce va face „dreapta”: PNL (A. Can), PUN (C. Codreanu), PL (V. Munteanu) și PPDA (A. Năstase). Prea mulți, pentru o rivalitate câștigătoare cu „stânga”. Nu? Se întreabă retoric publicistul de la ZDG.

Adevărul afirmă că miza acestor alegeri este uriașă iar electoratul este grupat pe trei direcții principale, toate de esență geopolitică: 1. unionismul; 2. statalismul pro-rus; 3. statalismul pro-european. Pe aceste trei categorii de electorat se bat 12 candidați, dar la acest moment doar 5 prezintă procente care să îi facă cu adevărat relevanți.

Cifrele arată la moment că unioniștii, dacă ar avea un singur candidat, ar lua cu siguranță primăria orașului Chișinău. Problema votanților unioniști este că sunt obligați să fugă după doi iepuri.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău