Adevăratul motiv care în stă în spatele deciziei ANRE (Adevărul)

  • 04 Septembrie 2015 09:48
Adevăratul motiv care în stă în spatele deciziei ANRE (Adevărul)

Revista presei din 4 septembrie 2015

În Adevărul, fostul șef al ANRE, Nicolae Răileanu, susține că adevăratul motiv care în stă în spatele deciziei de suspenda majorările tarifelor la energie este că șefii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au înțeles că riscă să ajungă la pușcărie din cauza ilegalității acestor hotărâri. El susține că ”în cadrul ședinței din 18 iulie, Consiliul de Administrație ANRE a votat pentru 6 cifre, iar în Monitorul Oficial și pe site-ul ANRE mai apoi au apărut cu totul alte cifre”. Potrivit expertului, acțiunile membrilor Consiliului de Administrație ANRE cad sub incidența articolului privind depășirea atribuțiilor de serviciu a persoanelor cu funcție publică, care prevede o pedeapsă de la 6 la 10 ani de pușcărie.

Diferența între coaliția proeuropeană majoritară și opoziția din Consiliul municipal Chișinău o face un singur vot, comentează  Ziarul Național noua alianță din CMC. Acordul prevede mai multe acțiuni urgente, spre exemplu, la una dintre ședințele următoare, CMC urmează să abroge toate actele care au dus la construcția anexelor la locuințe și la instalarea gheretelor. Cele amplasate ilegal vor fi demontate. În vederea combaterii corupției din cadrul administrației capitalei, acordul prevede că toți funcționarii implicați în acte de corupție vor fi concediați. Ziarul Național mai relevă că liberalii optează pentru funcția de viceprimar responsabil de arhitectură și urbanism, Blocul Platforma Populară Europeană își revendică funcția de viceprimar responsabil de domeniul economic, liberal-democrații au optat pentru viceprimarul responsabil de domeniul locativ-comunal. Cea de-a patra funcție de viceprimar le va reveni democraților care au un singur consilier în CMC.

Același ziar comentează faptul că doar o singură companie și-a prezentat oferta pentru continuarea investigației furtului din sistemul bancar. Este vorba de aceeași companie Kroll. Ziarul Național concluzionează că ”serialul continuă. Sezonul 2, iar eroii deja îndrăgiți sunt aceiași.

BERD dezvălui ceea ce nu a încăput în comunicatele Guvernului și Parlamentului, titrează portalul mold-street.com. Autorul se referă la vizita delegației BERD la Chișinău. Din comunicatele Guvernului și Parlamentului rezultă că la aceste întâlniri s-a discutat despre situația din sistemul bancar, climatul de afaceri, probleme energetice, dar potrivit unui comunicat al BERD, directorul acesteia  a atenționat că Moldova trece printr-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic și că are nevoie urgentă de reforme, de curățarea băncilor și eliminare corupției. Moldova nu își poate permite să mai piardă un alt miliard, a mai avertizat oficialul, citat de mold-street.com.

Guvernul de la Chișinău a fost avertizat de BERD să nu piardă încă un miliard de dolari, titrează și Timpul, care preia o știre REUTERS. Moldova are nevoie de reforme pentru a îmbunătăți transparența în băncile sale, dacă vrea să deblocheze finanțarea internațională și a preveni un scandal pe marginea dispariției unui nou miliard de dolari, susțin oficialii Băncii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău