Aderarea Republicii Moldova la UE depinde de modul în care va implementa reformele necesare
-
09 Decembrie 2011 15:12
Cea mai mare provocare a politicii externe a Republicii Moldova este că încă nu a devenit un stat eligibil pentru procesul de extindere a Uniunii Europene, a declarat vineri, 9 decembrie, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă,
Cea mai mare provocare a politicii externe a Republicii Moldova este că încă nu a devenit un stat eligibil pentru procesul de extindere a Uniunii Europene, a declarat vineri, 9 decembrie, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă, în cadrul unei conferințe privind dezvoltarea politicii externe în ultimii doi ani.
Relațiile Republicii Moldova cu Bruxellesul s-au dezvoltat ascendent în ultima perioadă de timp și în prezent există o dezbatere deschisă în interiorul Uniunii Europene cum să procedeze cu statele membre ale Parteneriatului Estic, a declarat Iurie Leancă. El a atrat atenția, însă, că autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele pentru a obține și mai multă credibilitate pe plan internațional.
Republica Moldova a înregistrat mai multe succese pe plan extern în ultimii doi ani, iar acest fapt se datorează în special vectorului clar pro-european al Chișinăului, consideră ambasadorul României, Marius Lazurcă. Diplomatul a arătat că și relațiile Chișinăului cu Bucreștiul s-au îmbunătățit semnificativ în această perioadă.
Șansa Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană depinde de modul în care aceasta va promova reformele necesare. Republica Moldova bate, însă, pasul pe loc în ultimii doi ani, refomele nu sunt implementate, și, în plus, există și problema crizei politice, consideră analistul politic Nicolae Chirtoacă.
Conferința ”Evoluția politicii externe a Republicii Moldova în anii 2009-2011” este organizată de Asociația pentru Politică Externă cu susținerea financiară a fundației germane Friedrich Ebert.
Audio: Relatează Mira Gomboș