Aderarea R. Moldova la UE - subiect abordat de Klaus Iohannis la o întrevedere cu ambasadorii statelor UE de la București

  • 07 Iunie 10:10
Aderarea R. Moldova la UE - subiect abordat de Klaus Iohannis la o întrevedere cu ambasadorii statelor UE de la București

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut ieri, la data de 6 iunie, o întrevedere cu ambasadorii țărilor UE acreditați la București, joi, eveniment în cadrul căruia acesta a vorbit despre „eforturile semnificative de reformă” realizate atât de Republica Moldova, cât și de Ucraina, în circumstanțe extrem de dificile. Liderul de la Cotroceni a pledat pentru continuarea procesului de aderare cu aceste state și pentru organizarea până la finele semestrului Președinției belgiene a conferințelor interguvernamentale de deschidere a negocierilor cu Rep. Moldova și Ucraina, se anunță într-un comunicat de presă al Președintelui României.

În cadrul întrevederii cu diplomații, președintele Iohannis a vorbit și despre alte aspecte ale parcursului european al Republicii Moldova, pledând pentru continuarea procesului de aderare atât a Rep. Moldova, cât și a Ucrainei, dar și pentru organizarea, până la finele semestrului, Președinției belgiene a conferințelor interguvernamentale de deschidere a negocierilor de aderare cu cele două state.

Au mai fost discutate teme de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva alegerilor care se desfășoară la nivel european în perioada 6 – 9 iunie și a reuniunilor viitoare ale Consiliului European din luna iunie.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis s-a exprimat pentru obținerea unui consens la nivel european asupra priorităților viitoare ale Uniunii Europene, respectiv adoptarea Agendei Strategice a UE post-2024, până la sfârșitul lunii iunie. În acest sens, a arătat că România participă intens la dezbaterea europeană în curs privind viitoarea Agendă Strategică, menționând inclusiv consultările cu alte state membre UE pe care România le-a găzduit la data de 3 aprilie la București. Președintele României și-a manifestat speranța că elementele rezultate în urma dezbaterilor liderilor din statele membre UE pe marginea priorităților viitoare ale UE se vor regăsi în viitoarea Agendă Strategică a UE post-2024.

Întrevederea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București a avut loc cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii iunie, a mandatului Președinției belgiene a Consiliului UE. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău