Aderarea la UE a crescut spectaculos economiile țărilor din Europa Centrală și de Est

  • 02 Mai 10:47
Aderarea la UE a crescut spectaculos economiile țărilor din Europa Centrală și de Est

La 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la aderarea la UE a 10 state. Opt dintre acestea sunt din regiunea Europei Centrale și de Est – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia. Celelalte două sunt Cipru și Malta, potrivit Rador Radio România. Exemplul lor a fost urmat de Bulgaria și România, în anul 2007, și de Croația în 2013. În cele opt state din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniune în anul 2004, veniturile pe cap de locuitor au crescut rapid, se arată în cel mai recent studiu al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Studiul este dedicat dezvoltării economice în statele care au aderat la UE în urmă cu două decenii.

PIB-ul mediu pe cap de locuitor (potrivit cursurilor de schimb ale pieței) a crescut foarte mult în cele opt state. În anul 1995, acesta reprezenta abia 14 procente din PIB-ul pe cap de locuitor în Germania, în anul 2003 a reprezentat 26%, iar în anul 2023 a ajuns la 50%. Aceasta înseamnă că producția economică din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia s-a apropiat cu 24 de puncte procentuale de cea a Germaniei, de când cele opt state sunt în Uniunea Europeană, menționează BERD, scrie G4Media.

O mare parte din această creștere economică, mai exact 14 puncte procentuale, poate fi examintă ca „bonus primit datorită aderării la UE”. Acesta decurge din creșterea rapidă a exportului în aceste state comparativ cu PIB-u lor, având în vedere integrarea lor mai profudă în lanțurile europene și mondiale de livrări, se arată în analiză. „Bonusul privind aderarea la UE” a intensificat convergența veniturilor.

PIB-ul mediu pe cap de locuitor în cele opt state enumerate din UE, care se ridică la 14% din PIB-ul pe cap de locuitor în Germania în anul 1995, coincide cu raportul mediu observat în zilele noastre în state vecine UE, între care este Moldova, Turcia și Ucraina, menționează experții de la BERD.

În anul 2023, nivelurile PIB pe cap de locuitor variază semnificativ în rândul statelor care au aderat la UE după data de 1 mai 2004, în acest sens este vorba de Croația, România și Bulgaria. Corelat cu PIB-ul Germaniei pe cap de locuitor, cel al Bulgariei a fost de 28% în anul 2023, în timp ce cel al Estoniei și Slovaciei – între 58 și 59 de procente. Oamenii din Bulgaria și România și-au triplat veniturile pe cap de locuitor, comparativ cu veniturile din Germania.

În cele 11 state din UE în regiunea Europei Centrale și de Est, raportul mediu al exporurilor față de PIB a crescut de la 39 de procente în anul 1995 la 44 de procente în anul 2003, și la 69 de procente în anul 2023. Cea mai mare creștere relativă în perioada 2004-2023 a înregistrat Polonia. În aceste state, raportul dintre exporturi și PIB crește de la 34% la 57%. În anul 2023, raportul dintre export și PIB a variat în rândul celor 11 state state din Europa Centrală și de Est – de la 40 de procente în Româmnia la 92 de procente în Slovacia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
22,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:7,2 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău